Nyheter

Midsommar – och sol i hela landet

NYHETER

Årets midsommar- afton spås bli den bästa på sju år

Vad sägs om 25 plusgrader till jordgubbarna? Årets midsommarafton spås bli den bästa på sju år.

I Leksand ska midsommarfirarna kunna resa sin stång helt utan regnstänk.

I Leksand ska midsommarfirarna kunna resa sin stång helt utan regnstänk.

Foto: Johan Forssblad/SVT

Det finns väl ingen annan helg på året då vädret spelar en så central roll, som midsommarhelgen. Temperaturen kan bli direkt avgörande för om det blir sill och nubbe i det fria eller jordgubbar och glass vid köksbordet. De senaste sju åren har vädret svikit oss men i år verkar det som om vädergudarna står oss bi.

Vid tolvtiden på midsommaraftonen var det redan 26 grader varmt i Kalmar och det beräknades bli 25-26 grader i hela Östra Svealand. Endast i Norra Norrland och fjällen förutspår SMHI regnskurar.

Detta kan jämföras med förra året då det inte ens blev 15 grader i Skåne och Småland. År 2002 regnade det nästan 30 milimeter på sina håll i Götaland och Svealand.

De som inte får ta del av det fina vädret i år behöver inte ställa in sitt firande för det. Tips från Hajk-gurun Bengt Alsterlind är att man kan fira i en tät lövskog som stoppar regnet eller varför inte böja toppen av en tio meter hög Björk till marken och skapa ett regnskydd?

– Man kan också dansa kring stången i badkläderna. Då gör det ingenting om man blir blöt, föreslår han.

Den varmaste midsommaraftonen i mannaminne var 1935 som ligger på fem-i-topp hos alla SMHI:s fem väderstationer. Den räknas som en av århundradets varmaste dagar med drygt 35 grader varmt i Sveg.

Midsommarväder vi minns:

Historiska midsommaraftnar

Bästa och sämsta vädret sedan 1900.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter