Nyheter

Midsommar – och sol i hela landet

NYHETER

Årets midsommar- afton spås bli den bästa på sju år

Vad sägs om 25 plusgrader till jordgubbarna? Årets midsommarafton spås bli den bästa på sju år.

I Leksand ska midsommarfirarna kunna resa sin stång helt utan regnstänk.
I Leksand ska midsommarfirarna kunna resa sin stång helt utan regnstänk.

Det finns väl ingen annan helg på året då vädret spelar en så central roll, som midsommarhelgen. Temperaturen kan bli direkt avgörande för om det blir sill och nubbe i det fria eller jordgubbar och glass vid köksbordet. De senaste sju åren har vädret svikit oss men i år verkar det som om vädergudarna står oss bi.

Vid tolvtiden på midsommaraftonen var det redan 26 grader varmt i Kalmar och det beräknades bli 25-26 grader i hela Östra Svealand. Endast i Norra Norrland och fjällen förutspår SMHI regnskurar.

Detta kan jämföras med förra året då det inte ens blev 15 grader i Skåne och Småland. År 2002 regnade det nästan 30 milimeter på sina håll i Götaland och Svealand.

De som inte får ta del av det fina vädret i år behöver inte ställa in sitt firande för det. Tips från Hajk-gurun Bengt Alsterlind är att man kan fira i en tät lövskog som stoppar regnet eller varför inte böja toppen av en tio meter hög Björk till marken och skapa ett regnskydd?

– Man kan också dansa kring stången i badkläderna. Då gör det ingenting om man blir blöt, föreslår han.

Den varmaste midsommaraftonen i mannaminne var 1935 som ligger på fem-i-topp hos alla SMHI:s fem väderstationer. Den räknas som en av århundradets varmaste dagar med drygt 35 grader varmt i Sveg.

Midsommarväder vi minns:

Historiska midsommaraftnar

Bästa och sämsta vädret sedan 1900.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter