Bengt Bedrup har avlidit

NYHETER

Tv-profilen blev 76 år gammal

Journalisten och tv-profilen Bengt Bedrup är död.

Han blev 76 år gammal.

- Saknaden är stor. Han var en härlig person, säger kollegan och vännen Lennart Jelbe till aftonbladet.se

Foto: lasse allard
Bengt Bedrup blev 76 år gammal.

Hustrun Margerata Bedrup berättar för TT att han sedan flera år lidit av nervsjukdomen parkinson. Lennart Jelbe hade kontakt med vännen Bengt Bedrup ända till slutet.

- Han somnade in lugnt och fint. Han hade det bra sista tiden men var ganska slut. Det var nog bra att han fick lämna oss nu, även om saknaden kommer vara stor, säger han.

”Pigg och humoristisk”

Bengt Bedrup är mest känd för sina sportsändningar, bland annat jobbade han på Sveriges televisions Sportspegeln. Tillsammans med Bengt Grive var han och Sven ”Plex” Pettersson den första som anställdes på SVT:s sportredaktion, när den startades 1960.

Han startade även upp träningsprogrammet Träna med TV!, som blev något av en folkrörelse.

- Jag kommer alltid att minnas honom som han var i sina krafts dagar glad pigg och humoristisk, säger Lennart Jelbe.

”TV-laget största bedriften”

Bengt Bedrup var upphovsmannen bakom TV-laget, ett fotbollslag bestående av olika kändisar som spelade land och rike runt mot lokala lag. Intäkterna gick till välgörande ändamål och enligt vännen Lars-Gunnar Björklund spelade TV-laget in runt 30-40 miljoner kronor under sina 40 år på turné.

– Det var Bengt Bedrups största bedrift, så otroligt många människor som fick njuta av de pengarna, säger Björklund som var Bedrups nära vän under 40 år.

Björklund fick dödsbeskedet i förmiddags av Lennart Jelbe.

– Jag sörjer en förlorad jättebra polare, en kul kille, men missunnar honom inte att somna in från allt elände som ryms i kroppen.

Lars-Gunnar Björklund minns sin Bengt Bedrup som en lysande journalist.

– Han var den första stora sportreportern, den riktigt stora, och en lysande studiovärd. Han var otroligt positiv och hade en enorm humor som smittade av sig. Det gick inte att vara deppig i hans sällskap, säger Lars-Gunnar Björklund.

Jobbade med alkoholfrågor

Under sin tid på tv-sporten drabbades Bengt Bedrup av alkoholproblem, som han senare blev fri ifrån. Han jobbade sedan aktivt med alkoholfrågor, bland annat tog han upp ämnet i serierna Beska Droppar och Torra Fakta. Han arbetade också som informatör och utbildare i kampen mot alkoholism. Hans bok ”Drick och må bra” beskrev hur man bäst hanterar alkohol, att det går att dricka så länge man tänker efter och gör det med måtta.

Började som journalist som 17-åring

Bengt Bedrup började 17 år gammal sin journalistbana på Värmlands-Posten i Kristinehamn. Yrket förde honom vidare till tidningen Norra Skåne i Hässleholm och till Expressen i Malmö.

Han började på Sveriges Radio 1956 och gick till Sveriges Television 1958.

- Han var en härlig kollega och en duktig journalist, säger Lennart Jelbe.

Hanna Blanksvärd, Karl Thor, TT