Han ska leva som en guldfisk

NYHETER

Man eller fisk? Det är frågan för den amerikanske magikern David Blaine, som gjort sig känd för sina vilda och märkliga stunts.

Hans senaste upptåg: att stanna under vatten i en vecka.

Foto: afp
David Blaine ska byta ut luft mot vatten och bo i sin bubbla i en vecka.

I en två och en halv meter hög glastank på Lincoln Centre i New York ska han i dag krypa ner, iklädd en dykarhjälm och en specialsydd våtdräkt.

Först om en vecka planerar han att komma upp igen. Dock först efter att han avslutat sin guldfisktillvaro med att slå världsrekord i att hålla andan - vilket innebär att han måste täppa till i mer än åtta minuter och 58 sekunder.

Den dramatiska avslutningen ska sändas direkt i tv.

Mat får han i särskilda tuber. Luften genom slangar. Vattnet ska hållas så nära 37 grader som möjligt, men han riskerar ändå att drabbas av nedkylning och i värsta fall också medvetslöshet.

Russinfingrar

För att inte tala om risken för hudproblem. Frågor som många ställt sig är hur han ska kunna sova. Och hur ska han hantera kroppens naturliga behov?

Men David Blaine är beslutsam och har tränat med amerikanska marinens särskilda SEAL-soldater inför stuntet.

Han hoppas dessutom få bättre stöd från den amerikanska allmänheten än vad han fick uppleva när han tidigare spenderade 44 dagar utan mat i en glaslåda i London. Londonborna gjorde sitt bästa för att retas med honom och kastade ägg och golfbollar på lådan och slog i trummor för att hålla honom vaken.

Tidigare trick:

Robert Triches