Barnen tiger om att de blir slagna

NYHETER

Unik nätundersökning: Tre i varje klass misshandlas hemma

1 av 4 | Foto: Märken av en kraftig örfil.

Tre barn i varje klass misshandlas av sina föräldrar.

Men de berättar inte. De skäms och upplever att ingen lyssnar.

Det visar en färsk enkät som Rädda Barnen gjort på ungdomssajten Lunarstorm.

I en artikelserie i samarbete med Rädda Barnen granskar Aftonbladet våldet mot barnen och samhällets oförmåga att skydda dem.

Du kan lära dig att tolka tecknen och skilja naturliga blåmärken från misshandel.

15 procent av alla barn har någon gång blivit slagen av sina föräldrar. För många av dem är vardagen fylld av våld och hot. Att misshandeln upphör efter det första slaget är ovanligt - 70 procent av de misshandlade barnen har blivit slagna upprepade gånger.

-När barnet inte berättar om våldet är risken stor att det fortsätter. Det blir en destruktiv spiral för hela familjen, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Rädda Barnen har låtit 1800 18-åringar svara på frågor om våld i deras närhet på ungdomssajten Lunarstorm.

Många unga som blivit slagna av en förälder berättar aldrig. De är rädda för vad som ska hända och skäms.

För många har våldet också blivit en del av vardagen. Majoriteten av de misshandlade barnen svarar i enkäten att det inte är så allvarligt att deras föräldrar slår dem och att de tycker att de ibland förtjänar bestraffning.

-Barn som blir slagna blir så invanda i våldet att de till slut inte uppfattar det som något fel. För många blir det dessutom en överlevnadsstrategi att inte känna efter, då skulle de aldrig orka, säger Åsa Landberg.

Därför berättar de inte heller vad som pågår. Mer än hälften lider i tysthet - och när de inte orkar blir det oftare en kompis som får veta.

-Barnmisshandel är farligt. Varje år skadas barn allvarligt och dödas. Det är inte alltid man som granne, lärare eller vän inser det. Vi måste bli bättre på att lägga oss i, säger Åsa Landberg.

Tidigare:

Så här ser du om ett barn blir misshandlat

Så skiljer du på olika blåmärken

Anna Bengtsson