Nyheter

Mobilen kan göra dig döv

NYHETER

Långvarigt bruk ökar risken för tumör på hörselnerven

Tio års använding av mobiltelefon ökar risken för tumörer på hörselnerven med upp till 80 procent.

Det visar en studie av nordiska och brittiska forskare som publiceras i tidskriften British Journal of Cancer på tisdagen.

I Sverige drabbas ett åttiotal personer per år av tumörsjukdomen.

En ny undersökning visar att mobilpratande kan orsaka dövhet.
En ny undersökning visar att mobilpratande kan orsaka dövhet.

Tumörsjukdomen kallas akustikusneurinom och är godartad, men hotar på grund av sin placering att trycka på hörselnerven, vilket kan orsaka hörselnedsättning, tinnitus, öronsus och balansstörning.

- Det är en invalidiserande åkomma. Allt eftersom tumören växer skadas nervförbindelsen mellan innerörat och hjärnan. Det kan förstöra hörseln och balanssinnet, säger danska cancerforskaren Jørgen H. Olsen enligt norska Verldens Gang.

Studien är resultatet av ett forskningssamarbete mellan England, Sverige, Norge, Danmark och Finland. Den bygger på en undersökning av 678 patienter med akustikusneurinom, och en kontrollgrupp bestående av 3 553 friska personer.

Samtliga personer har intervjuats om sina mobilvanor.

Sambandet mellan mobiltelefonanvändning och akustikusneuronom har fastslagits genom att tumören oftast utvecklas i det öra som patienten håller telefonen intill.

Svårt att dra slutsatser

Eftersom studien bygger på intervjuer säger forskarna att resultatet måste tolkas med försiktighet.

- Det är inte så lätt att komma ihåg exakt vilken sida man höll mobilen, särskilt som man ofta byter öra efter att man drabbats av hörselnedsättning, säger Maria Feychting, docent vid Karolinska Institutet, som lett den svenska delen av studien.

Dessutom, menar hon, är antalet långtidsanvändare fortfarande inte tillräckligt stort för att man ska kunna dra några statistiska slutsatser av undersökningen.

- Det var först 1993 när GSM-teknologin kom, som mobiltelefonen började användas på det sätt vi ser i dag.

Ett åttiotal svenskar insjuknar per år

I Sverige insjuknar ett åttiotal personer varje år i sjukdomen. I Norge och Danmark ungefär lika många.

- Man kan se en ökning av antalet fall, men det beror huvudsakligen på att vi i dag har bättre diagnostiska verktyg. Den första ökningen skedde i samband med att man införde datortomografi. Den andra kom när man började använda magnetkameraröntgen, säger Maria Feychting.

Forskninggruppen nu har ansökt om ytterligare anslag från det danska forskningsrådet för att fortsätta sina studier. Utöver England och de nordiska länderna ska även Tyskland inkluderas i undersökningen, och omfatta ett patientunderlag på en halv miljon människor.

Har du något råd till den som är orolig för att använda mobilen?

- Kan man använda handsfree är väl det ett enkelt sätt att reducera exponeringen, säger Maria Feychting.

Emma Holmér

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter