Nyheter

”Flyktingföräldrar gör sina barn apatiska”

NYHETER

Migrationsverket polisanmäler ett tiotal fall: Minst två barn var förgiftade

Vissa flyktingföräldrar gör sina barn apatiska för att få stanna i Sverige.

Det hävdar Migrationsverket som nu polisanmäler ett tiotal fall.

Annica Ring arbetar på Migrationsverkets mottagningsenhet 3 som handlägger de apatiska flyktingbarnen i Stockholm. Hon är kritisk mot både socialtjänsten och vårdpersonal som inte agerar när det finns misstanke om brott mot de apatiska barnen, uppger Svenska Dagbladet.

– Jag har arbetat intensivt med apatiska flyktingbarn i 1,5 år och upplevt oegentligheter i en del familjer. Vi anmälde först till socialtjänsten, men blev frustrerade över att inget hände. Nu har vi själva polisanmält ett tiotal fall och det finns fler på gång, säger hon till SvD.

"Satsat allt på ett kort"

Bland annat är det minst två fall där apatiska barn förts till sjukhus med förgiftningssymptom. Vårdpersonal på ett behandlingshem har också sett föräldrar hälla ut den näringslösning som barnet skulle få, detta utan att någon anmälan har gjorts.

Annica Ring säger till SvD att hon inte vill misstänkliggöra alla flyktingföräldrar med apatiska barn men att det är dags att börja diskutera problemen.

– Vi är väldigt duktiga på att tycka synd om människor i Sverige. Men de flyktingar som kommer hit är ofta oerhört driftiga och har satsat allt på ett kort, säger hon till tidningen.

Tor Lindberg, ordförande för Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, är skeptisk till Migrationsverkets uppgifter.

– Barnen kan ju ligga i månader och år. Vi ser det som osannolikt att man skulle kunna manipulera barnen så länge, säger han till SvD.

Norsk modell övervakar föräldrarna

I Norge har en metod där barnen och föräldrarna övervakas dygnet runt gjort att apatiska barns tillstånd förbättrats. Enligt Svenska Dagbladet skickades sex barn och deras föräldrar till Norge mellan september 2004 och maj 2005. Sjukvårdspersonal var närvarande dygnet runt i flera veckor. Föräldrarna får vara med och sköta sina barn men under överinseende av personalen. En tioåring som SvD berättar om satt i rullstol, använde blöjor och hade slutat att prata och äta själv. Fyra veckor senare hade situationen förändrats.

– Vi fick ett barn som gick, som pratade, lekte och inte använde blöjor, säger Inger Schanche, chef för hälsokontoret för asylsökande i Bärums kommun utanför Oslo.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter