Nyheter

Krisen i EU förvärras

NYHETER

Blair stoppar planerna på folkomröstning om nya grundlagen

Krisen i EU ser ut att förvärras.

Efter ”non” och ”nee” vågar den brittiska regeringen inte riskera ett ”no”.

I dag stoppade man planerna på en folkomröstning om nya grundlagen.

Folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna slutade i segrar för nej-sidan. Och nu ser den brittiska regeringen på Downing Street ut att inte ens ta matchen om EU:s nya konstitution.

En talesman för Tony Blair sa i eftermiddag till BBC:

– Det är osäkra tider och vi vill inte gå vidare förrän vi känner oss säkra.

Officiellt på måndag

På måndagseftermiddagen går den brittiske utrikesministern Jack Straw till parlamentet för att formellt meddela att han inte längre kommer att lägga fram ett förslag om en folkomröstning nästa vår. Experter menar att den brittiska regeringen därmed inte kommer att ratificera den nya konstitutionen.

Beslutet kommer trots att den franske presidenten Jacques Chirac och den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder uppmanat resterande medlemsländer att förtsätta godkänna den nya konstitutionen.

Kan bli aktuellt senare

Downing Street betonar dock att en folkomröstning fortfarande kan bli aktuell i ett senare läge, kanske redan senare under 2006. Regeringen har hela tiden haft stöd för en folkomröstning av oppositionen, trots att dessa motsäger sig den nya grundlagen.

Nu säger oppositionens skuggminister Liam Fox:

– Vår regering kan ta täten och säga: Storbritannien kommer inta att ratificera – vi avbryter inte bara detta, utan det kommer inte att bli någon omröstning i Storbritannien, eftersom fördraget är dött.

Persson: ”Stor betydelse”

Statsminister Göran Persson säger kommenterade i eftermiddag beslutet.

– Det har en väldig betydelse för säkert kommer det också att utlösa en diskussion hur de andra länderna som har folkomröstning framför sig ska göra. Det klart att vad London säger är viktigt, särskild som de också är inkommande ordförandeland i EU, säger Göran Persson till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Har det betydelse för Sverige?

– Det som har betydelse för Europa har betydelse för Sverige, det är självklart. Men det ska vara substantiella argument som är av sådant slag att det förändrar vår grundläggande analys, säger Göran Persson.

Läs mer

Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter