”Hänsynslös granne” dömd till dagsböter

NYHETER

60-årig kvinna förstörde plank med slägga, spionerade och kastade avfall i fiskdamm

Den 60-åriga kvinnan kan väl vara Sveriges värsta granne.

Tingsrätten beskriver henne som hänsynslös och dömer henne till 100 dagsböter och skadestånd.

De båda grannarna levde i fred med varandra från 70-talet fram till 1994. Då klippte kvinnan ner en ligusterhäck som vätte mot den manliga grannens trädgård. Han kontrade med att bygga ett två meter högt plank. Kvinnan grävde då ett dike och slog sönder plankets fundament med en slägga, uppger Sydsvenska Dagbladet.

Insatsstyrkan kallades in

Grannmannen odlade guldfiskar i två egenhändigt byggda dammar. Grannfrun kastade trädgårdsavfall, plommon och annan frukt i dammarna och fiskarna dog av syrebrist. Polisen åkte i skytteltrafik till det annars så idylliska villaområdet. Vid ett tillfälle kallades även insatsstyrkan in då det rapporterats att kvinnan och hennes man hotat grannen med järnrör och ett gevär.

2003 anmäldes mannen för att ha misshandlat sin grannfru med en påk. Han friades i tingsrätten men fälldes för ringa misshandel i hovrätten till 50 dagsböter. Som enda skriftlig bevisning fanns läkarintyg som visade att kvinnan hade fått hudavskrapningar och blåmärken på höger sida av kroppen.

– Min grannfru bygger torn av bord och stolar där hon sitter och bevakar mig. Hon har flera gånger ramlat ner så skadorna har hon nog åsamkat sig själv, säger mannen, till Sydsvenskan.

Polisanmäldes 119 gånger

De senaste tre åren har den 60-åriga kvinnan polisanmälts 119 gånger för att ha kastat in trädgårdsavall på granntomten. Mannens fru har mått så dåligt att hon ätit nervmedicin och får hjälp av psykolog, skriver Sydsvenskan.

Polisen tröttnade till slut och satte in polisspaning mot kvinnan som togs på bar gärning när hon kastade in avfall mot mannens fiskdammar.

I tingsrätten nekade kvinnan till alla anklagelser. Mannen visade upp bildbevis på kvinnan där hon sitter på sitt möbeltorn och spanar över hans tomt. Hon förklarar detta med att hon ”studerade trädkronor”, något som rätten inte fann trovärdigt.

I sin dom skriver tingsrätten:

– Kvinnan har uppträtt så hänsynslöst att hon ska dömas för ofredande.

Therese Holmberg