Valet 2018

L-veteranen sågar SD: Kvinnofientlig politik

Barbro Westerholm (L) och Ebba Hermansson (SD) rök ihop om aborter i direktsändning

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Liberalernas Barbro Westerholm, 85, anser att Sverige har världens bästa abortlagstiftning.

Sverigedemokraten Ebba Hermansson, 22, tycker den är för generös.

– SD för en kvinnofientlig politik, hävdar Westerholm.

Riksdagens äldsta och yngsta ledamot möttes i en hård debatt i Aftonbladet Morgon på fredagsmorgonen.

I ena ringhörnan: 85-åriga Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Folkpartiet och Liberalerna sedan 2006 och generaldirektör för Socialstyrelsen 1979–85.

I den andra: 22-åriga Ebba Hermansson, SD:s jämställdhetspolitiska talesperson sedan augusti 2018 och invald i riksdagen 2018.

Barbro Westerholm gick ut hårt mot Sverigedemokraterna, och hävdade att de och andra europeiska högerextrema partier håller på att ”ramponera” kvinnors jämställdhet och abortlagstiftningen.

Ebba Hermansson svarade:

– Barbro har en tråkig bild av mitt parti. Vi vill inte vrida tillbaka kvinnors rättigheter. Vi har gjort samma bedömning som andra partier, men landat i sänkt abortgräns till tolfte veckan. De flesta andra länder i Europa och våra nordiska grannländer har också satt gränsen vid vecka tolv. Den medicinska utvecklingen har gått fram väldigt mycket sedan vi instiftade nuvarande abortlagstiftning.

”Kvinnor ska ha rätt att bestämma”

Barbro Westerholm:

– Det är en kvinnofientlig politik. Kvinnor ska ha rätt att bestämma när de vill ta ansvar för ett barn, och har den rätten helt och hållet upp till 18:e veckan. De flesta aborterna görs visserligen före tolfte veckan, men många görs fortfarande upp till 18:e veckan, och sedan har vi särskild prövning mellan 18:e och 22:a veckan.

Ebba Hermansson:

– Det är inte ett sakligt argument att kalla vår politik kvinnofientlig. Vill man lägga fram argument om varför vecka tolv är dåligt, varför våra nordiska grannländer och de flesta europeiska har fel, då är jag beredd att lyssna.

Barbro Westerholm:

– Jag skulle gärna se att vi hade ännu mer effektiva preventivmedelsinsatser så vi inte behövde ha så många aborter. Men Ebba har inte tagit till sig den erfarenhet som ligger till grund för att vi har världens bästa abortlagstiftning.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nedlagda röster avgör vilken regering vi får

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Sverigedemokraterna

Liberalerna

Abort

Barbro Westerholm

Ebba Hermansson

Riksdagen