Utsläpp av såpa från pappersbruk dödar djur

avTT

Foto: Fredrik Persson/TT
Bäckhammars pappersbruk, söder om Kristinehamn i Värmland. Arkivbild.

Ett utsläpp från pappersbruket i Bäckhammar i Kristinehamns kommun har fått stora konsekvenser. Djur i ån Visman har dött och vattnet har färgats brunt och blivit illaluktande, rapporterar lokala medier.

Utsläppet inträffade i måndags när det blev stopp i en brunn. Färskvattnet kom tillbaka in i produktionen och tog med sig såpa och vattnet rann sedan över i ån.

Under fredagen var länsstyrelsens miljöskyddshandläggare på plats vid Bäckhammars bruk för att inspektera skadorna och för att få veta mer om utsläppet.

– Det är ju en gråbrun sörja, det är som mjölk, säger miljöskyddshandläggare Peter Sundell till P4 Värmland.

Människor har tagit in hästar på grund av utsläppet och många lokalbor är upprörda.

– Det finns inga fiskar, det finns inga fåglar, det finns inga insekter. Det är totalt dött, säger Ulla Eriksson, som bor intill ån till SVT Värmland.

Det här är långt ifrån första gången som Bäckhammars bruk orsakar skador på miljön. I augusti orsakade ett blixtnedslag att svartlut från företaget läckte ned i ån och att fiskar dog. Men redan på 1990-talet konstaterade Naturvårdsverket att avloppsvattnet från bruket orsakade syrebrist i Visman. Och 2009 anmäldes bruket när fel på en reningsanläggning orsakade fiskdöd i ån.

– Jag tycker att det är fruktansvärt beklagligt och sorgligt. Vi kan inte göra annat än att beklaga. Det är inget vi gör med flit eller vilja, vi jobbar dygnet runt nu och har tagit in externa konsulter, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör på Bäckhammars bruk, till radion.