Statsministern har lagt sin röst

1 av 3 | Foto: Hanna Franz n/TT

avTT

NYHETER

Utanför statsministerbostaden Sagerska huset i centrala Stockholm möttes Stefan Löfven (S) av svenska och utländska journalister när han gick ut för att rösta.

– Det här valet handlar om anständigheten och vi står för anständighet, säger Löfven efter att ha lagt sin röst.

Löfven får frågan om han har sovit gott i natt.

– Jajemän, svarar statsministern och passar även på att varna för Sverigedemokraterna som han kallar ”a racist party” när han får en fråga av en utländsk reporter.

Samtidigt i Malmö delar Miljöminister Karolina Skog (MP) ut valsedlar för Miljöpartiet utanför Kroksbäcksskolan.

– Det är en stor dag, som jag är glad över. Men sedan när jag tittar framåt är jag också nervös och orolig. Det är mycket tankar nu kring vem som tar ledarskap i Sverige och vart de tar Sverige. säger hon till TT:s utsända reporter.

Mycket står på spel

I Göteborg har valdagen inletts med ett klassiskt ösregn. Men det hindrar inte att det är en stadig ström av väljare till vallokalerna.

Magnus Gustavsson, med sonen Filip, har precis röstat vid Vårväderstorget i Göteborg. Han bestämde sig tidigt.

– Jag valde samma som jag brukar, det har blivit en tradition nästan. Jag är inte så jätteinsatt, men viktigast för mig är att vi hjälper de svaga i samhället, säger han.

I Bredäng i södra Stockholm har Jennifer Rojas precis lagt sin röst. Likt många andra i vallokalen anser hon att det är viktigare än någonsin att rösta i år.

– Det är mycket som står på spel. Mycket hat. Mycket splittring, säger hon.

Allt fler förtidsröstar

I år är det totalt 7 492 837 svenskar som är berättigade att rösta i riksdagsvalet. Det är en ökning gentemot förra valet 2014, då samma siffra uppgick till 7 330 4322 personer.

Sverige ligger på en jämförelsevis hög nivå vad gäller valdeltagande. I förra valet röstade 85,81 procent av svenskarna, vilket var en ökning gentemot valet 2010, då valdeltagandet landade på 84,63 procent.

Allt fler väljer att förtidsrösta i stället för att vänta till valdagen. På söndagen hade Valmyndigheten registrerat 2 667 869 förtidsröster. Fortfarande har några av lördagens förtidsröster inte rapporterats in och siffran förväntas överstiga 2014 års siffra på 2 672 615 förtidsröster, vilket motsvarade 42 procent av de röstande. Vid valet 2002 röstade totalt 1 615 000 personer i förtid.

ARTIKELN HANDLAR OM