Obama: så ska Islamiska staten krossas

USA:s president talade till nationen i natt.

– Islamiska staten ska bekämpas och förgöras, sa Barack Obama under sitt tal till det amerikanska folket.

Ytterligare soldater kommer att skickas till Irak.

I natt klockan 03, svensk tid, talade Barack Obama till det amerikanska folket. Han gav besked om att USA kommer att skicka 475 soldater till Irak då insatserna mot terrorgruppen IS ska intensifieras. Det finns sedan tidigare drygt 1 000 amerikanska soldater i Irak.

Framförallt ska man hjälpa irakisk militär att bekämpa IS. Antalet flygangrepp mot terrororganisationen i Irak ska också utökas.

Han var tydlig med att terrorgruppen inte ska sammankopplas med Islam.

– IS är inte islamskt. Ingen religion ställer sig bakom avrättningar av oskyldiga. De avrättar barn, de fängslar och våldtar kvinnor. De avrättade två amerikanska journalister. De vill se sig som en stat, men ingen erkänner dem. Det handlar om en terroristorganisation, ingenting annat, sa Obama under talet.

Litar inte på Assad-regimen

Presidenten sa också att han inte kommer att tveka att attackera IS även i Syrien och på andra håll, ”var de än befinner sig”, sa Obama.

Han menade att man också kommer att stöda syriska oppositionsgrupper i deras kamp mot IS.

– Vi ska träna och utrusta de syriska grupperna. Vi kan inte lita på en syrisk regim som terroriserar sitt eget folk, sa Obama.

”Kapa deras ekonomi”

Med flera utmattande krig bakom sig bad Obama det amerikanska folket om stöd för insatsen, eftersom IS i framtiden kan slå till i USA.

– Om de lämnas okontrollerade så kan de hota USA, sa Obama.

Han menade att IS och andra grupper som hotar USA inte ska känna sig fredade någonstans i världen.

– Vi ska förhindra IS-attacker. Vi ska kapa deras ekonomi. Islamiska staten ska bekämpas och förgöras, sa Obama och fortsatte:

– Vi står för frihet och rättvisa och värdighet. Jag ber om ert stöd för att föra de värdena vidare.

”Måste vinna fajten”

USA:s utrikesminister John Kerry befann sig på onsdagen i den irakiska huvudstaden Bagdad. Under besöket sa Kerry att USA kommer stå sida vid sida med Iraks nya regering i kampen mot att slå ned IS, rapporterar AP.

– Det här är en fajt som det irakiska folket måste vinna, men också en som resten av världen måste vinna tillsammans med dem. Det är också en fajt som USA och resten av världen måste stöda under varje steg, sa Kerry under besöket.

Publisert: