Stefan Persson i miljardärbråk om fasaner

HM-miljardären Stefan Persson har dragits in i ett bittert grannbråk på sitt gods i England.

Nu har fastighetsmogulen Harry Hyams, 87, skickat sina advokater på modepampen.

Grannen anser att svenskens planer på ett nytt lyxbygge hotar hans fasanjakt.

Den inflammerade striden på grevskapet Wiltshire i sydvästra England inbegriper ett antal fasaner och två miljardärer, skriver brittiska Sunday Times.

Enligt tidningen har HM-ägaren Stefan Persson fått bygglov för att uppföra ett nytt lantställe på sin dryga 40 kvadratkilometer stora egendom. Sunday Times uppger att det handlar om en om en trevåningsvilla med nio sovrum, en kökslänga och en överbyggd pool i lantlig stil. I närheten ska Persson också bygga ett orangeri, en trädgårdspaviljong och en allväderstennisbana.

Vill flytta träd

För att kunna förverkliga planerna vill Stefan Persson, 67, förflytta en grupp poppelträd på sin tomt. Det har fått grannen Harry Hyams, 87, tidigare fastighetsmogul, att se rött.

Hyams har enligt Daily Mail bott i trakten i "50 ryktbara år" och anser att förflyttningen av träden står i "direkt konflikt" med hans jakträttigheter i området eftersom popplarna utgör ett viktigt skydd om vintrarna för traktens fasaner. Dessutom ska också jakten på rapphöna, hjort och duvor vara i fara om Perssons planer blir verklighet.

Daily Mail uppger att HM-ägaren planerar att dra upp popplarna med rötterna och flytta dem till en annan plats. I en ansökning via ett offshorebolag med bas i Luxemburg uppges Stefan Persson skriva:

"Poppelplanteringarna har ett uniformt och monotont utseende och är dessutom helt främmande för orten".

Dessutom anför han att träden är i dåligt skick.

Äger lokala puben

För att stoppa planerna har Harry Hyams nu kontaktat advokater och lämnat in ett formellt klagomål där det uppges att "Mr Hyams jakträttigheter kommer att gälla i all framtid" samt att "de djupgående landskapsarbetena skulle vara i direkt konflikt med hans jakträttigheter och allvarligt äventyra utövandet av dessa rättigheter".

Men hittills verkar det som att kommunen står på Stefan Perssons sida i grannbråket. Enligt Daily Mail uppger kommunala tjänstemän i ett svar att jakträttigheter är något som måste redas ut mellan de två grannarna.

Den lokala tidningen Western Daily Express uppger att det planerade lyxbygget ska ersätta de existerande byggnaderna på tomten som Stefan Persson köpte för tio år sedan. Enligt tidningen äger Stefan Persson utöver den aktuella fastigheten stora delar av centralorten Ramsbury - däribland den lokala puben.

Stefan Persson - som avböjer att kommentera den pågående konflikten för Aftonbladet - rankas som världens 24:e rikaste person av Forbes med en förmögenhet på 197 miljarder kronor.

Publisert: