Nils, 84, blev utelåst – överlevde med yoga och rom

1 av 5 | Foto: THOMAS JOHANSSON

avMarkus Wulcan

NYHETER

GÖTEBORG. Nils Callderyd, 84, blev utelåst från äldreboendet och tvingades tillbringa julnatten utomhus i två graders kyla.

Räddningen? Yoga och en flaska julklappsrom.

Det har gått ett par veckor sedan händelsen inträffade på Attendos äldreboende S:t Jörgens på Hisingen i Göteborg. Nils Callderyd hade firat jul hos sin dotter Gina i Kortedala och åkte färdtjänst hem efteråt kring midnatt. Han blev avsläppt och chauffören åkte direkt innan Nils, som saknar mobiltelefon, hade kommit fram till dörren. Och där blev det tvärstopp. Ett låsbyte gjorde att hans nyckel inte passade.

– Så jag prövade med den där automattryckgrejen. Jag tryckte in koden jag fått, men den jävla apparaten var stendöd. Jag läste andra koder och testade fyra olika. Inget hände. Jag ringde på personal i högtalaren, men ingen svarade. Så jag blev förtvivlad och satte mig på bänken, säger han.

”Hade med mig en flaska rom”

Enligt Nils visste personalen om att han skulle komma hem vid midnatt.

– De säger att de hade gjort en runda vid halv ett, men jag såg ingen. Och ingen gick in på mitt rum och kollade om jag var där. Men som väl var hade jag med mig en flaska rom som jag fått i julklapp. Jag tänkte att nu tar jag mig en jävel, annars går det här åt helvete. Jag hade ingen hatt så det var kallt som fan om huvudet och jag satt där och stirrade rätt ut. Enda sällskapet var en lampa som blinkade periodiskt.

”Höll på tills jag tappade rösten”

På grund av kärlkramp har Nils svårt att gå, så att leta efter hjälp på annat håll var inte att tänka på.

– Men jag var ju tvungen att göra något. Så jag gapade ”hallå, hallå” allt vad jag orkade, säger han och ger ett ljudligt exempel på att det varken är något fel på trycket i lungorna eller stämbanden.

– Jag höll på en kvart till jag tappade rösten. Det var en käring på våning ett som hörde mig och ringde polisen, men de sa att de inte hade tid och lade på. Så de gjorde fan inte ett dugg. Det var också visset, jävligt visset.

”Yogan har räddat mig”

Så Nils blev sittande på bänken i den kalla natten, men försökte hela tiden att tänka positivt. En gång i timmen tog han sig en hutt rom. 

– Flaskan hjälpte mig mycket. Den och yogan blev min räddning. Nerverna blev lugnare, jag var ju nervös och undrade om jag skulle klara mig. Jag är bra på yoga och har gjort det mycket, så jag djupandades och slappnade av i armar och axlar. Yogan har räddat mig fler gånger i livet (se tilläggsruta nedan).

Men kölden bet bra och efter en halvtimme kom skakningarna tillbaka. Vid femtiden började han misströsta.

– Då var jag illa ute. Men jag tänkte att en timme till måste gå. Jag är ju smålänning från början för i helvete. Vi har rensat sten från åkrarna i hundratals år, så vi ska nog klara det här också. Så började jag tänka för att överleva. Ett tag inbillade jag mig att det var jätteskönt att sitta ute i den friska luften med härligt syre. Men det hjälpte fan inte mycket och då blev jag ledsen igen.

”De fick en chock”

Vid sextiden kom morgonpersonalen och fick syn på Nils på bänken.

– Två tjejer kom med en jävla fart och hjälpte mig. De fick en chock.

Personalen duschade honom med varmt vatten och såg till att han kom i säng.

– Det var nära ögat och var väldigt jobbigt. Annars trivs jag jättebra här med allt. Och nu har jag fått en ny nyckel som passar, säger Nils. 

Mira Alisic är verksamhetschef på S:t Jörgens äldreboende.

– Det som har hänt är fruktansvärt och får aldrig hända igen. Vi har brustit i våra rutiner och i vårt ansvar. Personalen är medtagen, säger hon.

En intern utredning pågår och fallet ska Lex Sarah-anmälas.