Nyheter

Brittisk politiker: ”SD är drägg”

Av: 

Björn Barr

NYHETER

I går bestämde sig brittiska Ukip för att ta upp Sverigedemokraterna i gruppen EFD i EU-parlamentet.

Men beslutet har redan kritiserats av brittiska parlamentariker.

För att SD skulle få vara med krävdes det dessutom att partiet tog avstånd från sin nynazistiska historia, skriver The Guardian.

Flera brittiska parlamentariker kritiserar det EU-skeptiska partiet Ukip och partiledaren Nigel Farages beslut att samarbeta med Sverigedemokraterna i EU-parlamentet. En brittisk liberaldemokrat uttryckte sin avsky med emfas:

– Oavsett hur du ser på Europa är det svårt att se hur brittiska jobb ska gynnas av att brittiska parlamentariker hänger med drägget från extremhögern, säger personen till The Guardian.

Och det är just Sverigedemokraternas bakgrund i vit makt-rörelsen som britterna vänder sig mot, enligt The Guardian. Framförallt det faktum att Gustaf Ekström, en av Sverigedemokraternas grundare, var medlem i nazistiska Waffen SS. sticker i ögonen.

Tvungna att ta avstånd

För att Sverigedemokraterna skulle få gå med i gruppen EFD (Europe of Freedom and Democracy) var parlamentarikerna Kristina Winberg och Peter Lundgren tvungna att skriva ett brev till Nigel Farage där de tog avstånd från Sverigedemokraternas förflutna.

– Vi erkänner och lär från våra misstag. Det värsta misstaget är att partiet inte tog avstånd från radikala ungdomar och att dessa tilläts delta i vissa partidemonstrationer, skriver de svenska parlamentarikerna enligt The Guardian.

Ukips partiledare Nigel Farage säger sig vara nöjd med ursäkten och ser fram emot samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Jag är väldigt stolt över att ha skapat den här gruppen med andra länders parlamentariker. Vi kommer att jobba stenhårt för frihet, välstånd och nationell demokrati i Europa, säger NIgel Farage enligt The Guardian.

"Har begåtts fel"

Enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen syftar brevet som citeras i The Guardian antagligen på den ansökan som Sverigedemokraterna skickade till partigruppen EFD:

– Där skriver vi tydligt att det begåtts fel i partiets historia och den partipresentation vi skickade har Ukip länkat till i sitt pressmeddelande, säger Kinnunen till TT och tillägger att kritiken i utländska tidningar inte var oväntad.

– På samma sätt som svenska tidningar skriver att Ukip är ett xenofobiskt (främlingsfientligt) parti kommer brittiska tidningar att skriva mer hemska saker om oss än de svenska. Så är det alltid i medierapporteringen om invandringskritiska partier, säger han till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckein–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: