SMHI

Nu kommer vintern tillbaka i hela landet

Av: 

Jon Demred

NYHETER

I helgen slår vintern tillbaka med full kraft.

Det blir snö och nollgradigt i stora delar av landet.

– Våren kommer att få ett bakslag på fredag, det kommer kännas lite mer vintrigt, speciellt med tanke på hur soliga dagar vi har haft den senaste tiden, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.

Stora solar och temperaturer runt 10 grader. De senaste veckornas väderkartor har varit en fröjd att läsa för vårentusiasterna.

Vädret har visat sig på sitt allra bästa humör. I förra veckan slogs värmerekord och det hördes till och med varningar om att pollensäsongen var i full gång.

Vårvädret stannar kvar på onsdagen och torsdagen, men passa på att njuta.

På fredag slår vintern tillbaka med full kraft. De stora solarna byts ut mot gråa regn- och snömoln över hela Sverige förutom längst i norr och temperaturerna sjunker mot nollstrecket.

Blötsnö Minusgrader Kalla vindar

– På fredag ger vårvärmen med sig. Högtrycket som har gett oss soligt och varmt väder försvagas allt mer. Vi kommer få ett omslag till kalla, nordvästliga vindar. I Götaland väntas blötsnö, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.

Den sköna vårvärmen kommer inte visa sig igen den närmsta tiden, enligt SMHI. Dagstemperaturerna kommer vara någon enstaka plusgrad i Götaland och Svealand och några minusgrader i Norrland under helgen.

– Det fortsätter att hålla i sig med kallare väder in över helgen. Det blir nog uppehåll men även om solen visar sig kommer det inte gå tillbaka till det varma vädret, säger Alexandra Ohlsson.

”En påminnelse om att våren varit tidig”

Meteorologerna på SMHI och Klart.se menar att det här bara är en återgång till det normala.

– Det är mitten av mars, och det här är en påminnelse om att våren har varit väldigt tidig. Den har varit mellan en och en och en halv månad tidigare än normalt, säger Martin Hedlund på Klart.se.

Men vinterns återkomst för i alla fall med sig en bra sak.

– Problemen med pollen kommer att minska. I synnerhet om det kommer nederbörd, säger Martin Hedlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Väder