FOI: Ryssland förde smutskastningskampanj mot Bildt

1 av 2 | Foto: Carl Bildt.
NYHETER

Carl Bildt pekades i Ryssland ut som en CIA-agent med ”blod på sina händer”.

Den förre utrikesministern utsattes för en smutskastningskampanj i samband med Ukrainakonflikten, enligt en ny FOI-rapport.

”Så var det säkert” kommenterar Bildt uppgifterna.

Mitt i Ukrainakonflikten drog Ryssland i gång en smutskastningskampanj – mot Carl Bildt.

Den dåvarande utrikesministern kallades i ryska medier för en CIA-agenten som ville hämnas för det svenska nederlaget i Poltava 1709, står det i rapporten ”War by non-military means” från FOI.

I kapitlet om kampanjen för att svartmåla Carl Bildt skriver FOI-forskaren Ulrik Franke att betydelsen av Bildt-smutskastningen inte ska överskattas. Men att det är ett intressant exempel på en attackerande informationskrigsföring.

– Det här handlar främst om inslag som sänts i statlig rysk tv i december 2013, när läget i Ukraina stod och vägde, säger Ulrik Franke.

Han säger att kampanjen mot Carl Bildt genomförder i ett skede när det i Ryssland upplevdes som att de höll på att förlora sitt inflytande över Ukraina till väst.

– Det här är en liten pusselbit i en kampanj att framstå som mer attraktiva än motståndaren, i det här fallet EU och väst, säger Ulrik Franke.

Smutskastningen av Bildt bestod både av tydliga anklagelser som i fallet med MH17 men också av mer subtila försök att svartmåla väst.

Den statliga ryska kanalen Rossiya 1:s program ”Vesti” rapporterade om sammandrabbningarna i huvudstaden Kiev i december 2013. I samma program pekades Carl Bild ut för att ha iscensatt oroligheterna.

Och i programmet visades också ett klipp ur svenska Barnkanalens program ”Biss och Kajs” som handlar om kroppens funktioner.

– Det här exemplifierar den typ av västerländsk dekadens som väntar Ukraina om landet går med i EU, sa nyhetsankaret Dimitrij Kiselev i sändningen.

Ulrik Franke:

– I fallet med Biss och Kajs handlar det om guilty by association.

Det vill säga att barnprogrammet lyfts ur sitt sammanhang och används för att måla upp en bild av hur det är i Sverige och i väst.

– Det här är inget som vänder en konflikt men det är en del av helheten, säger Ulrik Franke.

– Informationskrigföring tillmäts väldigt stor betydelse i modern krigsföring och konflikthantering i Ryssland.

Carl Bildt kommenterar via sin pressekreterare uppgifterna om en rysk smutskastningskampanj:

”Jodå. Så var det säkert. Och man lyckades också plantera konstiga anklagelser i svensk press, med Aftonbladet som de som nappade på kroken” hälsar den tidigare utrikesministern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Carl Bildt

Ryssland

Ukraina