Genusfrågor

Här byter de kön - för högre lön

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Skäggiga damer kräver skäligt betalt för alla

Här blir Kommunals ord­föranden män – för att få rättvis lön.

Det kvinnodominerade facket sjösätter i dag en massiv kampanj om löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Det är urviktigt att synliggöra den orättvisa som finns, säger undersköterskan Cecilia Rohdin, 46.

Det skiljer tusentals kronor i lönekuvertet mellan den kvinnliga undersköterskan och den manliga bilmekanikern varje månad.

Under en livstid kan det handla om 3,6 miljoner kronor. Detta trots att yrkesgrupperna har lika lång utbildning, tre år på gymnasium.

Men nu har fackförbundet Kommunal fått nog.

”Man måste bli man”

I dag på Internationella Kvinnodagen inleder förbundet sitt opinionsbildande inför nästa års avtalsförhandlingar där målen är högre lön, rätt till heltid och slopade visstidsanställningar.

– Om man frågar någon, värderar du din bil mer än din mamma, så är det ju ingen som svarar ja. Ändå är det vad som i praktiken händer ute på arbetsmarknaden. Att omhänderta bilen har ett högre värde än att omhänderta mamma, säger Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström.

Frågan är inte ny. 2013 lät Nordström göra om sig till man för att åskådliggöra löneskillnaderna mellan könen.

I år går förbundet ett steg längre och har nu låtit tolv av sina kvinnliga ordförande över landet bli män med hjälp av löshår, lindor över brösten och tjusiga kostymer.

Det var en hel del glada skratt under omgörningen – men bakom slipsarna vilade allvaret.

– Vi vill väcka debatt och synliggöra de orättvisor som finns på arbetsmarknaden när det gäller löner och arbetsvillkor. Det verkar nästan som att man måste bli man för att få en rättvis lön, säger Cecilia Rohdin, ordförande i Kommunal Bergslagen.

Fastlåsta i låga löner

Hennes kollega, vårdaren Cecilia Ljungqvist, 52, som är ordförande i avdelning Sydväst, menar att det är dags att samhället tar ansvar för en jämställd arbetsmarknad. Bland annat genom att göra heltid till norm även inom kvinnodominerade yrken.

– Folk måste få upp ögonen för hur tokigt det är. Vi måste börja prata om att det finns strukturer i samhället som gör att det finns skillnader på grund av att det är olika kön, säger hon.

Under nästa år ska samtliga kollektivavtal på Kommunals område omförhandlas. Men arbetet för att driva på i frågorna är redan i gång.

Annelie Nordström menar att modellen med industrin som sätter märke för löneutvecklingen har tjänat Sverige väl – men att den samtidigt låst fast grupper i låga löner, däribland de utbildade kvinnorna.

Enligt Kommunal-basen är det nu dags för LO gemensamt att ställa upp för kvinnorna och också för arbetsgivarorganisationerna att visa vilja.

– Ingen ska tro att de har oss på gaffeln bara för att vi gillar märket. Kommunal kommer aldrig att kunna ställa upp på samordning som inte innebär att vi i någon mening kan flytta fram positionerna och förändra de negativa relativlönerna.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Genusfrågor

Kommunal

Jämställdhet