De ska stoppa IS

1 av 8
Ett tusental assyrier bildar en egen skyddsstyrka för att försvara sig mot terrogruppen IS.

Nu angriper USA terrorgruppen från luften.

Och ett tusental assyrier bildar en egen skyddsstyrka.

–  Vi vill kunna försvara oss själva, säger Afram Yakoub, ordförande på Assyriska Riksförbundet i Sverige.

Över 200 000 civila är på flykt i Irak efter att terroristorganisationen Islamska staten (IS) tagit kontroll över ett område i landets norra delar. På fredagseftermiddagen bombade USA de islamistiska extremisternas artilleripjäser i Irak. Samtidigt håller ett tusental assyrier i området på att bilda en egen militärstyrka.

– USA är ju inte där, de kommer bara att köra lite luftbombningar mot den Islamska statens positioneringar. För att få bort sådana enheter så måste de i slutändan gå in med marktrupper och civilbefolkningen på Nineveslätten vågar inte längre lita på att kurderna kommer att skydda dem, säger Afram Yakoub, ordförande på Assyriska Riksförbundet i Sverige.

”Känner sig svikna”

Afram har kontakt med initiativtagarna per telefon och berättar att de börjat planera sina grupperingar för några veckor sedan.

– De känner sig svikna och de civila människorna får nu sova på gräsmattor ute i det fria efter att de tvingats lämna sina hem.

Skyddsstyrkan kommer att hålla till kring Nineveslätten i norra Irak där de flesta assyrier bor.

Ber omvärlden om hjälp

Assyrierna hade en egen militärstyrka som slogs emot Saddam Hussein i Irak tills 2003. När han var borta och amerikansk militär gick in i landet så ansåg man att den inte behövdes längre. Afram vet inte när de nya styrkorna kommer att träda i kraft, men tror att det kan ta allt från några dagar till några veckor. Först behöver man skaffa fler vapen.

– Vi vill kunna försvara oss själva och vi behöver stöd från omvärlden och från den irakiska regeringen för att kunna göra det, säger han.

– Omvärlden och FN:s säkerhetsråd har visat att man inte vill eller kan skapa en frizon på Nineveslätten. Det minsta man kan göra nu är att hjälpa assyrierna med vapen så att de kan försvara sig.