Tung SD-kritik mot Mattias Karlsson

Av: Kenan Habul, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

På fredag kommer Jimmie Åkesson tillbaka som SD:s partiledare.

Aftonbladet kan nu avslöja att det finns en utbrett missnöje i partiets riksdagsgrupp med den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, som står Åkesson nära.

– Mattias straffar folk, han ser ner på våra medlemmar, säger en SD-riksdagsledamot.

Den 17 oktober förra året sjukskrevs SD-ledaren Jimmie Åkesson för utbrändhet. I går avslöjades att han kommer att återvända till jobbet på fredag, beskedet ska komma under en medverkan i SVT:s Skavlan. Det hela sker några dagar innan Åkessons sjukskrivning går ut den 31 mars.

När Åkesson sjukskrevs var det gruppledaren Mattias Karlsson, som står Åkesson mycket nära, som klev in som vikarierade partiledare.

Han har varit SD:s ansikte utåt under den turbulenta hösten, när partiet valde att rösta på Alliansens budget vilket utlöste en regeringskris.

Han har dessutom fått hantera den hårda striden mellan partiet och dess ungdomsförbund SDU.

Senast har flera medlemmar kritiserat honom sedan det avslöjats att Karlsson bett den antirasistiska stiftelsen Expo – en svuren fiende i många SD-medlemmars ögon – om hjälp att kartlägga ”neofascister” i partiets periferi.

Tung intern kritik

Under Karlssons ledning har SD fortsatt att växa sig allt större i opinionen. Men Aftonbladet kan nu avslöja att det finns ett utbrett missnöje med Mattias Karlssons ledarstil i SD:s riksdagsgrupp. Frustrationen beror bland annat på att det var Karlsson, inte den vice partiordföranden Jonas Åkerlund, som tog över när Åkesson lämnade.

– När man går utanför våra stadgar, det är då det blir oacceptabelt. Och det var det som Mattias gjorde när han utnämnde sig själv till vikarierande partiledare, det finns ingenting sådant i vårt parti. Våra medlemmar har valt en vice partiordförande och en andre vice partiordförande just för att de ska axla ansvaret under den sittande ordförandens frånvaro. Men här gick Mattias in och tog även partiorganisationen och körde över Jonas Åkerlund, säger en SD-riksdagsledamot.

Bland flera personer i riksdagsgruppen tror man att Mattias Karlsson själv har som mål att ta över partiet längre fram. ”En ulv i fårakläder”, som en medlem uttrycker det.

– Mattias har ju sagt vid flera tillfällen i medierna att han har kontinuerlig kontakt med Jimmie om olika frågor, trots Jimmies sjukskrivning. Stämmer det så är det ju märkligt att han inte respekterar att Jimmie är utbränd och låter honom vila. Om det har funnits en baktanke med att Jimmie inte ska bli frisk, det vet jag inte, säger en annan SD-källa.

”Saknar karisma”

Enligt Aftonbladets källa så har Mattias Karlsson ”inga ledaregenskaper”.

– Han är duktig teoretiker och ideolog, men han saknar karisma. För ett år sedan hade jag trott på honom när han sa att han inte vill ta över. Men efter den förändring som han har genomgått det sista året, jag tror jag inte helt längre på honom när han säger att han inte vill bli partiledare. Han visar en helt annan sida idag än tidigare.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det en oro inom partiet vem som ska kunna axla manteln om Jimmie Åkesson väljer att kliva tillbaka längre fram.

– Jimmie undrar säkert själv vem som skulle vara beredd att ta över efter honom. Ja, då är det ju Mattias, vi har ju egentligen ingen annan. Vi hade Erik Almqvist, men efter Kungsgatan är han ute ur leken, säger en källa.

Sedan en tid tillbaka har Richard Jomshof ersatt Björn Söder som partisekreterare.

– Varken Richard eller Mattias har någon särskild organisatorisk förmåga, som Björn har, vilket behövs för att hålla ihop en grupp eller ett parti. De vill kontrollera allt, in i minsta detalj, och inte låta andra, som de inte kan styra över, få ansvar. Det blir lätt konflikter när vi sedan har tjänstemän med erfarenhet från hur det fungerar ute på företag och i näringslivet eftersom Mattias saknar detta och har ett helt annat synsätt på hur organisationen ska fungera, säger en SD-riksdagsledamot.

Aftonbladets källa beskriver att det spridit sig en ”rädsla” i partiet.

– Mattias straffar folk, han ser ner på våra medlemmar. Han kallar dem för byfånar och bonnläppar och att de är ett nödvändigt ont. Hans elitistiska tänk skrämmer mig. De som protesterar blir straffade. Vissa kallas neofascister och utmålas som extremister för att de vågar ifrågasätta. Folk är jätterädda för att säga emot och men under ytan bubblar det.

”Naturligt att Karlsson klev in”

Vice partiordförande Åkerlund har avböjt att kommentera uppgifterna om kritiken mot Mattias Karlsson.

SD:s pressekreterare Henrik Vinge säger att det är naturligt att gruppledaren kliver in när partiledaren är satt ur spel.

– Man kan titta på hur det sett ut i andra partier som har hamnat i liknande situationer, som S när de hade en partledare som inte satt i riksdagen och M när Fredrik Reinfeldt var partiledare men inte närvarande.

Publicerad: