Polis upptäckte internutredare som gratisåkte

Av: Richard Aschberg

Publicerad:

För snart ett år sedan slog en polis larm till högsta ­polisledningen om gratis­åkandet på tjänstekortet.

Trots detta fortsätter fusket.

– Det här är åt helvete, säger anmälaren till Aftonbladet.

Rikspolischefen Bengt Svenson fick tillsammans med länspolismästare Mats Löfving in en anmälan om en polis som sett hur en av polisens internutredare åkt på tjänstekortet på fritiden.
Foto: TT
Rikspolischefen Bengt Svenson fick tillsammans med länspolismästare Mats Löfving in en anmälan om en polis som sett hur en av polisens internutredare åkt på tjänstekortet på fritiden.

Länspolismästare Mats Löfving och rikspolischef Bengt Svenson fick ärendet på sina bord i december förra året.

I brevet till polischefen skrev anmälaren att det med ”polismyndighetens goda minne pågår ett omfattande missbruk med tjänstekort i vinningssyfte.”

Enligt anmälaren kan en polisman som utnyttjar ­gratisåkandet med tjänstekortet på fritiden tjäna hundratusentals kronor skattefritt under sitt arbetsliv. Samtidigt har Polisens ­ansvarsnämnd, PAN, varnat eller beslutat om löne­avdrag för poliser när de – en enda gång – använt sina tjänstekort för att få för­måner vid nöjes- eller festlokaler.

”Så skedde inte”

Polismannen bakom ­anmälan uppger att han sett hur en av polisens intern­utredare åkt på sitt tjänstekort på fritiden.

– Det var ju därför jag ­begärde att det här skulle ­utredas utanför Stockholm, men så skedde inte.

Ärendet om gratisåkandet har nu legat snart ett år hos Rikspolisstyrelsens avdelning för interna utredningar i Stockholm, IU.

I januari meddelade Rikspolisstyrelsen anmälaren att de höll på att ”ta fram rikt­linjer” för användningen av tjänstekort.

Enligt Stockholmspolisen personalchef Christer ­Birgersson är reglerna solklara: poliserna får inte ­använda sina tjänstekort för att åka gratis på fri­tiden. Han uppger att polisledningen har gått ut med information om detta.

”Utredas av andra”

Det är ett tjänstemed­delande från den 1 juli 1996 som reglerar polisers åkande med SL:

”Av taxereglementet framgår att det inte föreligger ­någon rätt att resa gratis ­utom tjänsten genom att uppvisa tjänstelegitimation.”

Om uppgiften, att anmälaren har sett en av polisens ­internutredare åka på tjänste­kortet på fritiden, säger­ Christer Birgersson:

– Minsta misstanke ska göra­ att man inte ska komma i närheten av att hamna i jävssituation. Om det nu är så att han lämnat namn på en anställd på IU som har åkt så kommer det att utredas av några andra så klart.

Publicerad: