Nyheter

'IS har en armé med minst 200 000 man'

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Islamiska staten är gravt underskattade.

De har flera hundratusen man i sin armé, menar kurdiska ledare.

– Jag talar om hundratusentals stridande eftersom de kam mobilisera unga arabiska män i det territorium som de tagit, säger Fuad Hussein, stabschef hos den kurdiska presidenten Massoud Barzani.

I en intervju med den brittiska tidningen The Independent så ställer stabschefen tidigare uppskattningar helt på ända.

Amerikanska CIA har tidigare uppskattat att IS kan ha upp till 31 500 personer som kämpar för dem. Den siffran är gravt underskattad, menar Fuad Hussein och säger att den snarare är sju eller åtta gånger så stor. Minst 200 000 menar han slåss för terrororganisationen.

Han uppskattar också att gruppen kontrollerar omkring en tredjedel av både Irak och Syrien. En yta som totalt är lika stor som Storbritannien och befolkas av mellan 10 och 12 miljoner människor. Enligt Fuad innebär det att det finns en stor grupp människor som kan övertygas eller tvingas att ansluta sig till IS.

Attacker på flera ställen

Fuad Hussein menar att bevisen för att IS har en mycket stor armé står att finna i att gruppen lyckats attackera kurder i norra Irak och den irakiska armén nära Bagdad, samtidigt som man strider i Syrien.

– Förra månaden attackerade de på sju olika ställen i Kurdistan, Ramadi (huvudstaden i den irakiska provinsen Anbar, red. anm.) och Jalawla (en arabkurdisk stad i Irak, nära gränsen mot Iran, red. anm.). Det är omöjligt att prata om 20 000 stridande, säger Fuad Hussein till The Independent.

Många har förvånats över IS hastiga framfart, men om Husseins uppskattning stämmer skulle de kunna förklara terrororganisationens framgångar.

Höll precis emot

IS har gjort att maktbalansen i Irak har förändrats. Det kurdiska regionsstyret kämpar nu mot terrorgruppen utmed en över hundra mil lång frontlinje genom norra Irak, från Iran i öster till Syrien i nordväst.

Den USA-ledda koalitionens luftangrepp mot IS har gjort att kurderna precis kunde hålla emot terrororganisationens försök att ta över den kurdiska huvudstaden Arbil.

– De stred med en strategi om att ingjuta rädsla som påverkade alla, peshmerga inkluderade, säger Fuad Hussein.

”En katastrof”

För att kunna slå tillbaka terrorgruppen behöver man nu förstärkningar i form av till exempel helikoptrar, menar Hussein.

Men att kämpa mot IS är inte problemfritt. USA och koalitionen vill hjälpa och utbilda lokala grupper för att de ska kunna kämpa mot gruppen. Men de som vänder sig mot IS riskerar samtidigt att drabbas hårt.

– Vi såg vad som hände i Anbar med Albu Nimr-stammen. De stod modigt upp mot terroristerna men 500 dödades. Det var en katastrof, säger Fuad Hussein.

Samtidigt menar han att den irakiska armén måste formeras på ett sätt så att den inte domineras av shiitiska muslimer, för att få stöd även i sunnidominerade områden. De flesta är emot IS, men något organiserat motstånd finns oftast inte.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: