Jordansk pilot brändes levande av IS – hängde terroränka som hämnd

AMMAN/STOCKHOLM. Den jordanske piloten som hållits som gisslan av IS har bränts till döds.

Tidigt i morse uppgav en regeringstalesman att Jordanien avrättat två fångar med IS-koppling - som ett svar på terrorgruppens agerande, rapporterar AP.

En av dem var terroränkan Sajida al-Rishawi.

– Det räcker inte. Vi vill ha mer, säger en jordansk man som Aftonbladet pratat med.

IS publicerade under tisdagen en video som visar hur den jordanske piloten Muadh al-Kasasbeh, 26, stängs in i en bur och bränns levande.

Människor som hade samlats i centrala Amman för en solidaritetsdemonstration för att visa stöd för Japan, som inom loppet av en vecka förlorat två personer till IS, nåddes av beskedet och krävde att regeringen tog i med hårdhandskarna.

Två, tre timmar senare kom beskedet att den terrordömda kvinnliga jihadisten Sajida al-Rishawis avrättning flyttas fram. Vid halv 5-tiden i morse avrättades hon tillsammans med en manlig IS-medlem. IS-krigarna uppges ha blivit hängda.

– Det är helt rätt, säger en man som Aftonbladet pratat med som vill vara anonym.

– Det är vårt sätt att visa vad vi tycker om terrorister.

"Det räcker inte"

Nu återstår att se hur resten av jordanierna kommer att reagera när de vaknar upp under morgonen till beskedet att två IS-terrorister avrättats. I går var man enade i ilskan och skanderade upprört att terroristerna skulle möta samma öde som piloten, men nu finns det en oro att frustrationen kan användas mot kung och regering för att de inte kunde skydda piloten. På nyhetsändningar spekulerar man i hur IS kommer att svara på avrättningarna, samt vad mer som krävs för att jordanierna ska bli nöjda.

– Det räcker inte, sa en ung man till Aftonbladet efter beskedet att de två terroristerna hängts i gryningen.

– Vi vill ha mer. Hans död måste hämnas.

Försökt få terroränkan fri

En av de som dödades, terroränkan Sajida al-Rishawi, greps efter en misslyckad självmordsattack i Amman 2005. Hon dömdes till döden och har suttit fängslad i Jordanien. IS har tidigare försökt få kvinnan fri mot att terrorgruppen släpper piloten. Den andra personen som avrättades i gryningen uppges vara Ziad al-Karbouli som har dömts till döden för delaktighet i det misslyckade självmordsdådet, skriver AP. Han ska också ha varit nära kopplade till den döde Abu Musab al-Zarqawi som var ledare för al-Qaida i Irak, enligt CNN.

Kungen i möte med Obama

Strax efter klockan 21 i går höll Jordaniens kung Abdullah ett tal där han sa:

– Att döda piloten är en feg terrorhandling av en avvikande grupp som inte har något med islam att göra.

En jordansk regeringskälla uppger för nyhetsbyrån Reuters att flera IS-terrorister som sitter fängslade i landet ska avrättas. Enligt uppgifter till Aftonbladet har Jordanien sammanlagt 12 IS-krigare tillfångatagna. Brittiska Daily Mail uppger att sex fångar som misstänks ha samröre med IS flyttats till ett fängelse i södra Jordanien.

Fängelset används för statliga avrättningar.

Publisert: