Nyheter

15 soffsurfare kan ha våldtagits

NYHETER

En italiensk polisman misstänks ha drogat och sexuellt förgripit sig på 15 kvinnor, som tagit kontakt med honom via sajten Couchsurfing där han erbjudit gratis logi för unga resenärer. Men Sveriges Konsumenter vill inte generellt avråda från så kallad soffsurfning.

– De allra flesta som deltar i sådana här communities är jätteseriösa – och vill verkligen få delningsekonomin att fungera, säger Emma Wieslander, utvecklingsansvarig för ungdomsprojekt på konsumentorganisationen, till TT.

Couchsurfing.com, en de mest välrenommerade soffsurfsajterna, har enligt egna uppgifter cirka tio miljoner medlemmar i över 200 000 städer runtom i världen. Medlemmarna ges möjlighet att besöka och dela livet med de andra.

Den 35-årige italienaren ställs i mars inför rätta i Padua utanför Venedig, anklagad för att drogat och våldtagit en 16-årig australisk flicka. Åklagarna misstänker också att flera andra unga kvinnor utsatts, enligt AFP. Fjorton flickor från sju länder har berättat om liknande övergrepp via rapporter sammanställda av en grupp frilansjournalister.

Såvitt Emma Wieslander känner till har inga svenskor drabbats av sexövergrepp i samband med soffsurfning. Hennes bästa råd är att noga kontrollera den tilltänkta värdens rekommendationer. Man kan via sajten se hur medlemmarna skött sig tidigare.

– Och använd sunt förnuft. Ha en plan B! Gå omedelbart därifrån om värden verkar obehaglig, säger hon.

Utöver den australiska flickan har hittills tre tjeckiskor och en amerikanska riktat våldtäktsanklagelser mot den italienske polismannen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter