Nyheter

Fängslad journalist behandlades väl

NYHETER

Han behandlades väl, men är överlycklig över att vara hemma igen.

Australiske journalisten Peter Greste manar nu Egypten att släppa hans två kollegor som fortfarande sitter fängslade.

Peter Greste släpptes i söndags efter 400 dagar i egyptiskt fängelse. Han och två andra journalister från Qatarbaserade mediebolaget al-Jazira dömdes till långa fängelsestraff för att ha spritt lögner och för stöd till det förbjudna Muslimska brödraskapet.

På torsdagen kom han hem till Australien och mötte kollegor vid en presskonferens i Brisbane. Glädjen gick inte att ta miste på.

– Jag har drömt om det här så många gånger och verkligheten är inte alls som jag föreställde mig den. Den är så, mycket, mycket bättre, sade han enligt AFP.

Behandlades väl

Greste förklarade att han behandlades väl i fängelset, även om vistelsen varit tuff både fysiskt och mentalt.

– Vi utsattes inte för några övergrepp. Vi behandlades med respekt och värdighet, i den utsträckning som kan förväntas under de omständigheterna. Så det var bra, sade han.

Han ville dock inte gå in på några detaljer kring fängelsevistelsen. Glädjen över att vara fri grumlades av att kollegorna, kanadensisk-egyptiska Mohamed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed, fortfarande är kvar i fängelset. Egyptiska säkerhetskällor har sagt att Fahmy kan komma att friges inom kort och deporteras till Kanada.

Förblir journalist

De tre greps när de rapporterade om händelseutvecklingen i Egypten efter militärkuppen sommaren 2013. Qatar äger tv-kanalen al-Jazira och den egyptiska regimen ansåg att kanalen och landet stöttade det Muslimska brödraskapet. Sedan dess har ländernas relationer förbättrats.

Greste säger att han inte har några planer på att ge upp arbetet som journalist.

- Jag vill inte ge upp mitt jobb. Jag är korrespondent, säger han och tillägger att han just nu funderar över framtiden.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter