Dödsolyckan i Lund

Chaufför misstänks för brott efter olyckan

Av: 

John Granlund

NYHETER

Bussen skenade oförklarligt rätt in i en folksamling i centrala Lund.

Nu uppger polisen att chauffören misstänks för vållande till annans död.

– Sen får utredningen visa vad det var som hände, säger Cecilia Qvarnström, inre befäl på polisen i Lund.

Mitt i vattenkaoset efter en fjärrvärmeläcka stormade en regionbuss från Nobina in i en folksamling i går kväll. Enligt vittnen stod bussen helt stilla vid ett övergångsställe när den plötsligt accelererade upp på en trottoar.

unika bilder som Aftonbladet kunde publicera på lördagsmorgonen syns hur en man med cykel blir överkörd av den framrusande bussen. Mannen som var i 65-årsåldern uppges ha dött omedelbart. I samma veva blir också tre kvinnor påkörda - en av dem skadades allvarligt och två lindrigt.

Misstänks för brott

På fredagskvällen hävdade Skånepolisens informatörer att händelsen rubricerades uteslutande som en trafikolycka. Nu går Lundapolisen ut och säger att händelsen tvärtemot tidigare besked från första stund också utretts under rubriceringarna vållande till annans död, vållande till annans kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

– Det har rubricerats som vållande till annans död från första början, säger Cecilia Qvarnström på Lundapolisen.

– Föraren misstänks för det tillsvidare. Sedan får man utreda och plocka bort allt eftersom. Men för att kunna öppna alla portar och för att kunna göra all teknisk undersökning har vi rubricerat det så.

Oklar orsak

Hon uppger att bussen är tagen i beslag och kommer att genomgå en teknisk undersökning först på måndag. Därför har polisen ännu ingen teknisk förklaring till händelsen:

– Vi vet inte varför det här hände, säger Cecilia Qvarnström.

Chauffören som är anställd av trafikleverantören Nobina uppges ha chockats av händelsen. Nobina ville under lördagen fortsättningsvis inte lämna några närmare kommentarer kring olycksorsaken.

– Jag har ingen information om detta. Det här hanteras av polis och Nobina internt och det får ha sin gång, säger Anders Ekelund, trafikchef på Nobina i Skåne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsolyckan i Lund

Lund

Skånetrafiken