Här är den senaste iskalla trenden

NYHETER

Se superstjärnorna utsätta sig för årets kallaste utmaning – för als

1 av 12 | Foto: Lady Gaga har hängt på trenden.

Du får en hink iskallt vatten över dig. Du blir filmad. Du utmanar dina vänner, eller ovänner, att göra samma sak. Det kallas "ice bucket challenge" och är den senaste trenden på webben. Nu har världsstjärnor som David Beckham hakat på.

En av årets galnaste virala trender är den så kallade ice bucket challange - ishinksutmaningen på svenska. Den  har fått stort genomslag, inte minst bland världens kändiselit. Här gäller det att vara iskall. Den som vågar anta utmaningen får nämligen en hink iskallt vatten över sig. Upplevelsen förevigas på film och läggs ut på internet. Där kan offret utmana sina vänner eller ovänner att göra samma sak.

Har en allvarlig bakgrund

Ishinken är inte bara en trend som underhåller, den har en allvarlig underton också. Den som blir utmanad måste ställa upp. Om inte? Då ska personen skänka pengar till välgörenhet, för att hjälpa människor som har drabbats av nervsjukdomen als. Den utmanade personen har 24 timmar på sig att acceptera den iskalla utmaningen.Ishinken började spridas på internet under sommaren 2014, via sociala medier.

Många kändisar har hakat på. Även om reglerna  är att du ska skänker pengar om du inte ställer dig under hinken så tycks många kändisar delta och skänka pengar ändå.Stjärnor som sångaren Niall Horan, den brasilianske fotbollsspelaren Neymar och fotomodellen Cara Delevingne har redan antagit den kyliga utmaningen.

Beckham utmanades

Hittills har mer än 13 miljoner pund samlats in. Senaste världskändisen att haka på trenden är före detta fotbollsproffset David Beckham, 39, skriver brittiska Mirror. Han utmanades av tv-producenten Ryan Seacrest, 39. Efter den iskalla duschen skrek David Beckham ut vilka han i sin tur ville utmana. Det var inga mindre än skådespelaren Leonardo DiCaprio, 39 samt NBA-legendarerna Michael Jordan, 51, och Magic Johnson, 55. Om de vågar anta utmaningen återstår att se.

En som också antagit utmaningen, lite oväntat, är författaren Stephen King. Enligt Buzzfeed gör han för att hylla en vän som lider av als. Han val av utmanare gör nog många bokmalar lyckliga, han har nämligen utmanat författaren John Grisham.