Ebola-larm i Berlin – var sannolikt magsjuka

1 av 3
NYHETER

Ett arbetsförmedlingskontor i Berlin stängdes på tisdagen ner av rädsla för ebolasmitta.

En kvinna som har varit i kontakt med ebolasmittade personer började svimmade på kontoret och fördes till sjukhus.

Nu meddelar sjukhuset där hon behandlas att hon sannolikt inte har fått ebola – utan magsjuka.

På tisdagseftermiddagen kom ett ebola-larm från Berlin.

Ett arbetsförmedlingkontor i Berlin har stängts ner av rädsla för ebolasmitta, skriver tyska Bild-Zeitung.

Bild-Zeitung rapporterar att en 30-årig kvinna från Västafrika började må dåligt och svimmade vid ett besök på kontoret. Hon berättade då att hon nyligen har varit i sitt hemland, där hon har varit i kontakt med ebolasmittade personer.

På kontoret i Berlin hade människor isolerats. Enligt Berliner Zeitung fördes kvinnan till Virchovsjukhuset i Berlin, där beredskap finns för att ta emot personer som har drabbats av ebola.

Nu meddelar sjukhuset som kvinnan behandlas vid att det sannolikt inte är ebola hon har fått – utan magsjuka.

Risken för att bli smittad är liten

Enligt Bo Niklasson, professor i virologi vid Uppsala universitet, är risken för att bli smittad av någon som har ebola liten och han menar att om det mot förmodan skulle inträffa i Europa så kan dess länder hantera det.

– Sjukdomen i den form som finns i Afrika nu är ingen fara för oss – den kan inte stanna här. Vi har ett bra informationssamhälle, bra sjukvård och kan hantera smittor som är värre än den här.

Ingen stor risk för spridning i Europa

Bo Niklasson tror att sannolikheten att kvinnan i Berlin faktiskt har ebola är liten.

– Men om det är så är risken för att hon har smittat någon annan jätteliten. Innan man är riktigt sjuk är man inte smittsam. Skulle hon insjukna vet man i Berlin hur man ska ta hand om henne, säger han.

Till Sverige tror Bo Niklasson inte att sjukdomen kan komma i sin nuvarande form. Men han understryker att det inte är en omöjlighet.

– Sverige kan precis som andra länder drabbas av ebola. Det kan förekomma enstaka fall och det kan till och med inträffa begränsad smittspridning i Europa – men det finns ingen risk för stor smittspridning eller att ebola biter sig fast, säger han och fortsätter:

– Om sjukdomen skulle ändra sig och bli lite mer smittsam i luft, vilket inte är någon omöjlighet – då har vi ett virus som är ett jättebekymmer i världen. Det vi ska oroa oss för är det som händer i Afrika just nu. I Tyskland är det ett betydligt mindre problem.