Löfvens sluga taktik - dag för dag

Av: Anette Holmqvist, Josefin Westin

Publicerad:

14 september - valnatten

■ ■ V och S firar på varsitt håll efter att valresultatet har blivit känt att det blir regeringsskifte.

”Den här segern, att de borgerliga förlorar valet, att vi får en ny statsminister, att vi kan få en bättre politik. Det är vår seger, det är tack vare oss, det är tack vare vårt arbete”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V) i sitt tal.

V är beredda att sitta i en regering, påpekar han mellan seger­jublet.

15 september

■ ■ På förmiddagen kallar ­S-ledaren Stefan Löfven till en presskonferens. Där stänger han inga dörrar utan säger: ”Det ska vara flera partier i regeringen.”

Redan på eftermiddagen ska han inleda samtal med MP.

Klockan 15.00 paraderar så Löfven med Miljöpartiet inför pressuppbådet vid S-riksdagskansliet för första gången och berättar att de tillsammans kommer fortsätta arbetet för att få till en S-ledd regering. Han påpekar också att samtal med Vänsterpartiet ska föras ”så snart som möjligt”.

15.30 tar Löfven emot Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, på sitt rum på riksdagskansliet. V-ledaren har då gått dit genom de underjordiska kulvertarna.

Direkt får Sjöstedt beskedet utan någon som helst diskussion veta att Vänsterpartiet inte kommer ingå i en regering.

18.00 håller Sjöstedt en presskonferens där han uttrycker sin besvikelse över S-ledarens bestämda besked och kallade det ”ett stort misstag”.

Tio minuter innan går Löfven ut till nyhetsbyrån TT och berättar om nyheten att V inte kommer ingå i hans regering men att han välkomnar ett samarbete både i budgetfrågor och annat.

Sjöstedt gör dock klart inför pressen redan samma kväll att V inte kommer gå med på en budgetuppgörelse om partiet inte samtidigt får ett särskilt avtal om att vinster i välfärden ska stoppas.

16 september

■ ■ Riksdagens talman kallar till presskonferens för att berätta om att han nu kallar till en sonderingsrunda, med start dagen efter, för att fråga partiledarna vilka regeringskonstellationer de kan acceptera.

Löfven tar troligtvis redan samma dag kontakt med Sjöstedt igen för att prata budgetsamarbete.

17 september

■ ■ Sjöstedt meddelar för pressen efter sin pratstund med talmannen att han varit i kontakt med Löfven och Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson om att förhandla om en budget: ”Vi har tackat ja.”

V-ledaren understryker att S och MP först måste prata ihop sig sinsemellan.

18 september

■ ■ Talmannen meddelar efter ytterligare en sonderingsrunda att han Löfven får uppdraget att bilda en ny regering.

26 september

■ ■ Ska Löfven ska första gången återrapportera till talmannen om hur det går med regeringsbildningen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN