Hovrätten friar från våldtäkt: Den misstänkte sov

Hovrätten för nedre Norrland friade den misstänkte mannen.

avMira Micic

NYHETER

26-åringen dömdes i tingsrätten för våldtäkt på en sovande kvinna.

I hovrätten friades han.

Motiveringen: Även han sov.

Den 26-åriga kvinnan och den jämnårige mannen, som båda bor i Norrland träffades på ett chattforum. Efter en tid bestämde de att träffas hemma hos henne.

Mannen skulle sedan sova över i kvinnans lägenhet och enligt tingsrättens dom förekom inte några sexuella anspelningar. De två tittade på en film och han skulle stanna kvar över natten eftersom det var närmare till hans jobb.

Kvinnan vaknade av att mannen utförde en sexuell handling mot henne. Hon gick ut på balkongen och kontaktade en vän som larmade polisen. Den 26-årige mannen kom efter och undrade om hon snart skulle in igen, uppgav kvinnan i rätten.

Dömdes till två års fängelse

Teknisk bevisning från läkarundersökningen visade att de två haft samlag.

Mannen hävdade att han inte mindes något alls från den natten, att han sovit under samlaget och att han blev väckt av polisen på morgonen.

En expert på sömnstörningar, som förhördes under rättegången, uppgav att det är teoretisk möjligt att genomföra sexuella handlingar i sömnen men att det är sällsynt.

Tingsrätten dömde den 26-årige mannen till fängelse i två år, minimistraff för våldtäkt, samt 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades och nyligen friades mannen av hovrätten, som var enig.

Ytterligare ett expertvittne, en ny sömnforskare, kallades till förhandlingen i hovrätten för nedre Norrland.

Liknande fall tidigare

Den nya forskaren bedömde att mannen mycket väl kan ha genomfört samlaget i sömnen. Enligt henne är det samtidigt möjligt att "ha perioder av uppemot tre minuters vakenhet utan att därefter ha något minne av vakenhetsperioden", vilket, enligt tingsrätten förklarar att mannen inte minns dialogen med kvinnan på balkongen.

Hovrätten, som drog slutsatsen att båda parterna sov under samlaget, rev upp tingsrättens dom och friade mannen helt.

En liknande händelse inträffade 2010, också i Norrland. En 36-årig man dömdes i tingsrätten för att ha våldtagit en kvinna som låg och sov, efter en fest.  Han hävdade att han begått övergreppet i sömnen, något tingsrättens expert inte trodde på. Domen överklagades och i hovrätten, som godtog 36-åringens förklaring, friades han helt.