Kaoset i Folkpartiet

Nya FP-krav på flyktingområdet

Av: 

Anette Holmqvist

FP-ledaren Jan Björklund.
FP-ledaren Jan Björklund.

NYHETER

I förra veckan gick Jan Björklund (FP) ut med krav på jobb för medborgarskap och språktest – och fick kritik.

I dag kräver flera av hans partikamrater att man ska gå ännu längre i flyktingfrågan.

Tak för mottagandet och en expertkommission som ska se över antalet finns bland förslagen.

Folkpartiledaren Jan Björklund gick i förra veckan ut med krav på större press på människor som kommer till Sverige, bland annat genom en "tydligare arbetslinje".

Bland förslagen fanns krav på jobb för att få återförenas med anhöriga och permanent uppehållstillstånd, lägre ingångslöner och språkkrav för att få medborgarskap.

Utspelet vållade en hel del kritik efteråt. Bland annat migrationsrättsjuristen Viktor Banke kallade det hela för "idiotiskt".

Men kritiken till trots, i dag går sex av Björklunds partikamrater ännu längre i frågan, i debattartiklar publicerade hos Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Tre av dem som undertecknat debattartikeln i DN har tunga uppdrag som ledamöter i Folkpartiets partistyrelse.

Vill ha tak och begränsning av invandringen

I DN skriver Ulrika Landergren, partistyrelseledamot och kommunalråd i Kungsbacka, Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstad, Torkild Strandberg, kommunstyrelseordförande i Landskrona och partistyrelseledamot och Staffan Werme, partistyrelseledamot om att kommunernas kapacitet bör få sätta tak för hur många flyktingar som ska tas emot:

"Vi föreslår därför en nationell och bred överenskommelse om hur mottagandet av flyktingar i nuläget kan begränsas efter i vilken utsträckning kommunerna kan leva upp till ett rimligt mottagande för den kvalitet vi eftersträvar på flyktingmottagande och integration. Kommunernas årliga förmåga till ett humant och fungerande flyktingmottagande borde därför utgöra ett tak för Sveriges samlade åtagande." skriver man bland annat.

Vill ha kommission utan skygglappar

Samtidigt, på SvD Brännpunkt, skriver två av deras partikamrater i samma ämne.

Det är Jenny Sonesson, tidigare politiskt sakkunnig i regeringskansliet, och Ulrica Westerlund, ledamot av Umeå kommunfullmäktige, som skriver om att antalet flyktingar måste få diskuteras och riktar samtidigt en uppmaning till partierna som står bakom decemberöverenskommelsen om att tillsätta en expertkommission i frågan.

"Vi uppmanar därför parterna i decemberöverenskommelsen att snarast tillsätta en expertkommission som utan skygg­lappar får bedöma den svenska samhälls­modellens kapacitet och begränsningar för att ta emot och ­integrera människor som flyr till vårt land." skriver debattörerna.

FP-ledaren Jan Björklund har under dagen uttalat sig till TT. Han avvisar sina partikamraters tankar om ett tak för asylmottagningen.

– Sätter man ett tak, då måste man avvisa personer som har skyddskäl när taket är uppnått och den modellen vill jag inte se i Sverige, säger han till TT.

Däremot håller han med om att kommunerna står inför en stor utmaning och menar att det krävs en radikal omläggning av integrationspolitiken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kaoset i Folkpartiet

Jan Björklund

Liberalerna