Valåret 2014

SD och S lägger samma förslag - på samma dag

Av: 

Olof Svensson

Anette Holmqvist

Kenan Habul

NYHETER

VISBY. Bankerna ska betala Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas nya valsatsningar.

Båda partierna föreslår en ny bankskatt, och presenterar förslagen på samma dag.

– Jag önskar att vi presenterade detta förslag redan i söndags, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Jimmie Åkesson (SD).

En av Sverigedemokraternas viktigaste valsatsningar blir på pensionärerna. Partiet vill helt avskaffa pensionärsskatten senast 2018.

– Till skillnad från Socialdemokraterna som lovar att ta bort en liten del under mandatperioden, och hela pensionärsskatten kanske någon gång i framtiden, lovar vi avskaffad pensionärsskatt, på riktigt, säger Jimmie Åkesson.

Avskaffandet kommer att göras i flera steg under mandatperioden. Kostnaden beräknas till omkring 14 miljarder kronor - som ska finansieras med minskad invandring och en ny bankskatt.

Bankskatten ska vara riktad mot de fyra storbankerna och föreslås baseras på samma avgiftsunderlag som gäller för stabilitetsfonden. Sverigedemokraterna räknar med att en bankskatt skulle tillföra minst fyra miljarder till staten varje år.

– Storbankerna gör idag enorma vinster. Senaste året gjorde man sammanlagda vinster på över 90 miljarder, säger Jimmie Åkesson.

S lägger fram samma förslag - samma dag

Samtidigt som SD har sin dag i Almedalen höll Socialdemokraterna ett ekonomiskt seminarium - där partiet la fram samma förslag. 

Magdalena Andersson redogjorde för hur man vill finansiera de minskade barngrupper som S-ledaren Stefan Löfven presenterade i söndags.

– Vi höjer skatten på bankerna genom att höja motsvarande den avgift man betalar till stabilitetsfonden. Sedan använder vi de pengarna till att man ska ha max 15 barn i förskolan när de precis startar men också till att kunna ha fem barn färre i klasserna när barnen börjar skolan i ettan.

– Det är en skatteväxling från banker till barn, säger hon.

Totalt handlar det om att införa en bankskatt där beskattningen av den finansiella sektorn skärps med fyra miljarder per år - samma siffra som SD har kommit fram till att deras skatteförslag skulle inbringa till staten.

Att partierna kommer med förslagen samma dag kallar Magdalena Andersson för "olyckligt".

– Jag hade ju hellre sett att vi hade presenterat det här i söndags, vi hade ju förslaget tidigare, säger hon.

Bankföreningen: "Olyckligt"

Thomas Östros vd för Svenska bankföreningen sa tidigare till Aftonbladet att SD:s förslag är "olyckligt". Enligt honom kan förslaget innebära att privatlån, som till exempel bolån blir dyra.

– Om det blir verklighet kan det leda till dyra lån för företag och privatpersoner, säger han och fortsätter:

– Bankerna måste bygga kapital för att vara robusta inför framtiden. Det är ett krav vi har på oss från regeringen.

"Rimligt att skattebetalarna får pengar tillbaka"

SD-ledaren slår ifrån sig kritiken från bankföreningen.

– Är det därför man har enorma vinstutdelningar till sina aktieägare? Vi vill beskatta de fyra storbankerna som förra året gjorde 90 miljarder i vinst. Det är rimligt att skattebetalarna får tillbaka en del av pengarna. Det är skattebetalarna som i första hand garanterar säkerheten och som gör det möjligt för storbankerna att göra de här enorma vinsterna, säger Åkesson till Aftonbladet efter partiets pressträff i Almedalen.

Han är inte heller rädd för att förslaget kan leda till dyrare lån för företag och privatpersoner.

– Om det blir så att de fyra bankerna chockhöjer sina lån eller avgifter så kommer någon annan bank att kunna konkurrera på ett helt annat sätt och då får kunderna byta bank, det är så systemet fungerar. Staten kan också gå in och reglera genom att använda SBAB, säger Jimmie Åkesson.

Även Magdalena Andersson viftar bort farhågan att bankkunderna kommer få betala förslaget med till exempel höjda bolånekostnader.

– Svenska banker gör väldigt stora vinster, det finns stora marginaler att ta av innan detta ska drabba bankernas kunder, säger hon.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Aftonbladetalmedalen (@aftonbladetalmedalen) • Instagram photos and videosValåret 2014 | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014