Regeringskrisen 2014

Stort ras för S bland LO-medlemmar

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Sympatierna för Socialdemokraterna rasar bland LO-medlemmar sedan maj, från 56,6 till 48,9 procent, visar SCB:s senaste partisympatiundersökning.

Men LO:s vice ordförande Tobias Baudin tror på helomvändning inför extra valet:

– SD:s och Alliansens agerande kommer straffa sig, säger han.

Jämfört med SCB:s mätning i maj rasar partisympatierna för Socialdemokraterna bland LO-medlemmar. I maj angav 56,6 procent. att de sympatiserade med S, i november: 48,9 procent.

Minskningen är statistiskt säkerställd.

Alliansen och SD ökar

Samtidigt ökar samtliga Allianspartier och Sverigedemokraterna bland LO-medlemmarna.

M ökar från 9,4 i maj till 14,1, FP från 1,7 till 3,7 procent, C från 3,5 till 5,1 och KD från 1,7 till 2,1. Centerpartiets och Kristdemokraternas ökningar är dock inte säkerställda.

Inte heller ökningen för SD från 8,5 till 9,9 procent, är statistiskt säkerställd.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin förklarar S-raset bland medlemmarna med situationen som rått i riksdagen.

– Regeringen har inte förmått komma ut med sin politik och de förslag som finns i budgeten. När LO-medlemmarna upplever det som att det är kaos och oordning straffar de det regeringsbärande partiet och gynnar oppositionen. De tycker inte att de fått se mycket av regeringens politik.

”Kan straffas”

Enligt Baudin blir tydlighet viktigt för S när vi nu går in i ett extraval.

– Det handlar om att lyfta upp att det handlar om ett val mellan en politik med skattesänkningar för de rikaste, mot en politik som minskar ojämlikheten i landet, ger mer välfärd, höjer a-kassan, frågor som är så viktiga för LO-medlemmarna.

I extravalet tror Baudin på nederlag för Alliansen och SD.

– Jag tror de stora förlorarna på ett extra val är Alliansen och SD. Det är de som tvingat fram den här situationen. Jag tror framför allt Allianspartierna kan straffas, inte minst riskerar partier som exempelvis KD åka ur riksdagen.

SD har sympatier hos män

Totalt får Socialdemokraterna 33,1 procent i partisympatier. Moderaterna får 24,8 procent. 8,0 procent sympatiserar med Miljöpartiet och 7,7 med Sverigedemokraterna.

I SCB:s senaste mätning var det 12,4 procent som uppgav att de skulle rösta på SD om det vore val i dag. Men det är bara 7,7 procent som uppger att de sympatiserar med partiet, enligt samma mätning. Inget annat parti visar upp en så stor skillnad mellan sympati för ett parti och om man är beredd att rösta på det.

Alla andra partier har en högre siffra för sympati för än för röstbenägenhet, med undantag för KD där det inte finns någon skillnad.

SD har ett klart starkare stöd bland män än kvinnor. Däremot går det inte att konstatera någon skillnad mellan åldersgrupper. Däremot i utbildningsnivå: sympatierna är större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning jämfört med dem med eftergymnasial utbildning.

Andelen S- sympatisörer är högre i åldrarna 50 år eller äldre jämfört med 18-49 år. S har också ett klart starkare stöd bland utrikes än bland inrikes födda. Även för S är stödet större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning.

M har starkare stöd bland män än kvinnor, och stödet är större bland inrikes än bland utrikes födda liksom bland dem med eftergymnasial utbildning.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Socialdemokraterna

Opinionsundersökningar

LO, Landsorganisationen

Tobias Baudin