Nyheter

Oklart om fler svenskar strider

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Flera svenskar uppges strida på Israels sida i Gazakriget.

Enligt Israel rör det sig om 15-20 stycken.

Israel har kallat in 86 000 reservister för att strida mot Hamas i Gaza. Hur många soldater Hamas militära gren Qassam-brigaderna har är okänt, allt från 100 till 10 000 har nämnts av militära analytiker.

Hur många svenskar som finns på plats är oklart. Det finns ingen anmälningsplikt för svenskar som reser utomlands för att strida, säger Utrikesdepartementet.

– Vi har inga sådana uppgifter. Om ingen säger till oss att de är där så vet vi inte det, säger Lena Tranberg på UD Press.

"Inga aktiva ärenden i området"

Inte heller Säkerhetspolisen har några uppgifter på om svenskar deltar i Gazakriget.

– Vad jag vet har vi inga aktiva ärenden eller aktiva fall med personer som befinner sig i det här området. Det är inte heller ett brott i sig att resa till ett konfliktområde för att träna eller strida, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säkerhetspolisen.

Kan åtalas för krigsbrott

Enligt Israel är ungefär 15–20 svenska medborgare en del av militären, enligt Therkil Petersen, talesperson för Israels försvarsmakt. Men de är få i jämförelse med de cirka 6 000 utländska medborgare, varav 2 000 är amerikaner, som är anslutna till militären, skriver TT.

Han uppger också att det är "högst sannolikt" att det finns beväpnade svenskar i området just nu.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: