Expert: Därför tänker Israel öka attackerna

Att en gång för alla avväpna Hamas och göra Gaza till en demilitariserad zon. Det är Israels mål med det pågående kriget, enligt experten Per Jönsson:

– De tänker slå ut deras baser, förråd och tunnlar så att det inte går att bygga upp dem igen.

Över 1 100 palestiner, många av dem civila, har dödats i de senaste veckornas stridigheter i Gaza. Minst 56 israeler har fått sätta livet till. I natt varnade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att konflikten kan dra ut på tiden.

Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, tvekar inte om allvaret i Israels beslutsamhet.

– Jag tror att man ska ta Netanyahu på orden. Han är fast besluten om att göra slut på det militära hotet från Hamas, säger han, och fortsätter:

– De tänker slå ut deras infrastruktur i form av baser, förråd, tunnlar och annat så att det inte går att bygga upp dem igen.

Kan göra som i Syrien

Israels huvudplan för att åstadkomma detta är genom militärt angrepp mot Hamas. Premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande i natt har tolkats som att intensiteten i raketanfallen är på väg att ökas.

Men om det visar sig omöjligt har Israel en plan B, enligt Per Jönsson.

– Oppositionen från omvärlden kan göra att Israel inte kan fortsätta offensiven. Då kan de kräva att världssamfundet går med på att demilitarisera Hamas och Gaza med en modell som liknar det som genomfördes i Syrien för att sluta bomba Gaza, säger han.

I Syrien gick president Assad med på att lämna över Syriens kemiska vapen i utbyte mot att inte tvingas bort från presidentposten.

– Israel kan tänka sig att Hamas vapen kan tas omhand på liknande sätt, säger Per Jönsson.

Vill minska Hamas inflytande

När Hamas har avväpnats hoppas Israel att organisationens inflytande över det palestinska folket försvinner.

– Då är Hamas inte längre Hamas. En krigare är inte längre en krigare utan sitt svärd. Hamas politiska verktyg har varit rädsla och respekt, det tappar man om vapnen försvinner, säger Per Jönsson.

Enligt honom kommer palestinierna då i stället vända sig mot paraplyorganisationen PLO.

– Israelerna vill gärna ersätta Hamas-styret med ett PLO-styre. PLO har fungerat väldigt bra ur israelisk synvinkel.

Hopp om fredssamtal

Per Jönsson bedömer att kriget kommer att pågå i några veckor till. Något egentligt internationellt tryck mot Israel att avbryta finns inte, och Hamas visar tydliga tecken på försvagning.

Då bombningarna upphört väntas omvärlden pressa på för att öka takten i fredsprocessen.

– Då kommer det finnas ett starkt tryck både inom Israel och från världssamfundet att Israel ska visa allvar med att man vill kunna leva med palestinierna. Då kommer sannolikt fredssamtalen återupptas med en annan glöd än tidigare, säger Per Jönsson.

Publisert: