SD-ledaren: "Inte särskilt förvånande"

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYR?N
Mattias Karlsson leder SD medan partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven.

Att SD-sympatisörerna vill fälla regeringens budget och möjligen orsaka nyval är ingenting som förvånar tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson.

– Det finns en stark frustration över att man har fortsatt att isolera Sveriges tredje största parti, säger han.

Under partiledaren Jimmie Åkessons sjukskrivning är det Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, som leder Sverigedemokraterna.

Han blir inte alls förvånad över att sju av tio SD-sympatisörer i Aftonbladet/Sverige Tycker vill att partiets riksdagsledamöter ska rösta på Alliansens budget i nästa vecka. Det skulle fälla regeringens och Vänsterpartiets budget och riskera att orsaka nyval. 

– Resultatet är inte särskilt förvånande. Det går i linje med de undersökningar som vi själva har beställt, säger Mattias Karlsson i en skriven kommentar till Aftonbladet.

"Finns en stark frustration"

Den tillförordnade partiledaren menar att det finns en stor frustration bland SD:s sympatisörer över att övriga partier fortsätter att isolera partiet från inflytande.

– Vi är medvetna om att det finns en stark frustration över att man har fortsatt att isolera Sveriges tredje största parti och att migrationsöverenskommelsen ligger fast samtidigt som Miljöpartiet har fått fortsätta att påverka svensk invandringspolitik i en extrem riktning, säger Karlsson.

Hur Sverigedemokraternas 49 ledamöter kommer att agera i omröstningen i nästa vecka väljer han dock att inte kommentera. Hittills har beskedet enbart varit att man ännu inte fattat något beslut i frågan.

"Ingen nyhet att SD inte gillar oss"

Tidigare har SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt sagt att ett mål med att fälla regeringen skulle kunna vara att Miljöpartiets då skulle kunna komma att petas.

– Min bedömning är att Socialdemokraterna absolut skulle ha lättare att få igenom en renodlad socialdemokratisk budgetmotion, har han sagt till DN.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger så här om att SD skulle föredra en ren S-regering,

– Det är väl ingen nyhet att SD inte gillar vår politik. Men jag tror att en del av respekten för vårt parti långt utanför vår egen väljarkår handlar just om att vi är beredda att ta fajten om människors lika värde och mot rasism oavsett hur och var den visar sig. Oavsett vad man röstar på vill många ha oss i en regering.