”För en femma kan jag sova på en toa”

Aftonbladet träffar romer som drömmer om ett bättre liv: Allt är jättesvårt

Florinels dröm är att få jobb som städare.

Han är en av många romer från Rumänien som sökt sig till Sverige i hopp om ett bättre liv - men vardagen är svår.

– För en femma kan jag sova på en toalett på centralen, säger han.

Antalet EU-migranter ökar i Sveriges storstäder. Många av dem är romer från Rumänien som sökt sig bort från ren misär i hemlandet. Debatten om hur kommunerna i Sverige ska hantera frågan om de fattiga EU-migranterna är livlig. Några vill förbjuda tiggeri andra propagerar för att de ska ha rätt till tak över huvudet. Samtidigt pågår vardagen för människor som kämpar utan jobb, pengar och bostad.

En av dem är Annika. Hennes sjuåriga dotter har ett hål i hjärtat och det var svårt att få rätt vård hemma i Rumänien, berättar hon.

Har blivit rädd

Nu bor familjen i en husvagn i Göteborg. På dagarna försöker Annika få ihop pengar, men en incident med andra tiggare har gjort henne rädd, säger hon.

– Jag har tiggt i några dagar, men nu kan jag inte göra det längre eftersom några människor började bråka med mig. Först var det bara en annan tiggare som bråkade, men han ringde sina kompisar och de kom i en buss och jagade i väg mig, säger Annika.

Hon vet inte vet hur hon ska försörja sin familj nu, men hon stannar ändå hellre i Göteborg än återvänder till Rumänien.

Vill jobba som städare

Det säger även Florinel, som kom till Göteborg 2009. Han har fått ihop pengar genom att spela dragspel på stan och genom att sälja gatutidningen Faktum. Men hans högsta dröm är att få ett riktigt jobb i Sverige.

– Jag vill helst jobba som städare, säger han.

”Lider av att inte sova”

Trots att Florinel hellre bor i Göteborg än i Rumänien, beskriver han sin tillvaro i staden som väldigt svår. Det värsta för honom är att han saknar bostad.

Vissa nätter tillbringar han hos vänner, andra på en toalett på Göteborgs Central­station, berättar han.

– Allt är jättesvårt. Jag lider av att inte sova om nätterna, säger Florinel.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN