Svenska vittne till nattklubbsattack

1 av 3 | Foto: Reidun Runsten Förra året bytta hon Sverige mot Mali. Natten mot i går blev hon vittne till en terrorattack.
NYHETER

Fem personer dödades av en beväpnad man som öppnade eld mot gäster på en nattklubb i Malis huvudstad Bamako natten mot lördagen.

– Vi kastade oss bakom baren för att komma undan, säger svenskan Reidun Runsten, 65, som blev vittne till attacken.

Lokal polis beskriver händelsen som ett terrordåd och enligt BBC skrek angriparna "Allahu akbar" (Gud är större) när de öppnade eld. Två av de döda uppges vara européer – en fransman och en belgare som arbetade för EU i staden. Islamistgruppen al-Mourabitoun har enligt Reuters tagit på sig ansvaret för morden.

Reidun Runsten, som bor i Bamako, berättar för TT att gärningsmännen dök upp just när sista dansen skulle spelas.

– Vi hörde hur det plötsligt börja smälla och smattra. Det var rena science fiction. Jag har aldrig hört något liknande, säger hon på telefon.

Många skadade

Ytterligare nio personer skadades i attentatet, som utfördes vid midnatt i det populära Hippodrome-distriktet. En polis uppges ha dödats när de flyende angreppsmännen kastade en handgranat mot en polisbil.

Åtta personer ska ha medverkat i dödskjutningen, en av dem ska ha gått in på nattklubben och skjutit mot människorna. Ytterligare en beväpnad man ska ha setts utanför klubben, innan gruppen flydde i bil från platsen. Den belgiska medborgaren ska ha skjutits på gatan utanför sitt hus vid flykten.

Två gripna

Två personer har gripits, misstänkta för inblandning i attacken.

2012 startade tuaregrebeller och jihadister med kopplingar till al-Qaida ett uppror i norra Mali och grep sedan makten i mer än nio månader innan de delvis drevs från området av en internationell styrka med franska soldater i spetsen. Sverige är ett av de länder som ingår i den fredsbevarande FN-styrkan Minusma. De drygt 200 svenskarna har sin bas 70 mil norr om huvudstaden.

I förra veckan skrev maliska regeringen under ett fredsavtal med några av de rebellgrupper som deltagit i upproret.

”Säkrare än Stockholm”

Reidun Runsten berättade för Östersunds-Posten förra året att hon skulle flytta ner till Mali för den västafrikanska musiken.

– Jag älskar den musiken, man brukar säga att bluesens vagga finns i Mali. Där finns så mycket vart man än vänder sig, säger hon till tidningen.

Hon hade innan resan också planer på att öppna en gratis sjuksköterskemottagning. Hon var inte oroad över säkerhetsläget i Mali.

– Jag känner mig säkrare där än i Stockholm. Folk har respekt och jag har aldrig känt några vibrationer om att något skulle vara farligt, säger Reidun Runsten.