Polisen hyllas efter inlägget

Publicerad:

Polisen hyllas på Facebook efter polismannen Gustavs berörande historia om mötet med en utsatt kvinna.

I skrivande stund har inlägget gillats av knappt 17 000 personer.

”Dörren till lägenheten öppnades försiktigt. Hon såg ledsen och sliten ut. Larmet hade kommit från hennes vänner som var oroliga för att någonting hade hänt. Jag är ny som polis och det knöt sig lite i magen då jag inte riktigt visste vad som väntade. Hon ville att vi skulle gå därifrån och sa att allt var bra. Att det måste ha blivit ett missförstånd. Vi pratade en stund i dörren och sedan fick jag och min kollega komma in. 
Hon hade byggt upp en tjock barriär runt om sig. Ingen fick komma nära henne och veta vad hon bar på. Vi satt länge i hennes kök och pratade. Till sist var hon redo att berätta. 
Hon följde med till stationen. Vi satt där i säkert 4-5 timmar. Ibland tog hon en rökpaus och sedan fortsatte vi igen. Hon bröt ihop och grät. Hon hade ont och man kunde se vilken smärta hon bar på. Allting kom upp på bordet. Hur hennes pojkvän slagit, våldtagit och utsatt henne för hemska övergrepp under flera års tid.
När vi senare gör en husrannsakan i pojkvännens lägenhet hittar vi alla tillhyggen som han slagit henne med. Hon visade oss även hennes dagbok som senare kunde hjälpa till att styrka alla övergrepp. 
Många som blir utsatta, tar tillbaka sin historia och så är man tillbaka på ruta ett. Jag tänker på henne ibland och är glad att hon vågade berätta. Mannen fick flera års fängelse och det är känslan av att kunna göra skillnad, som gör att man vill fortsätta vara polis. 
/Gustav
I vanliga fall brukar vi be er att dela inläggen, men den här gången ber vi er istället att inte blunda om ni ser eller hör att någon far illa. Sen får ni självklart gärna dela inlägget också.”

Här kan du läsa mer om hur du kan få stöd och hjälp om du eller någon annan är utsatt:https://polisen.se/Kom-till-oss/

AFTONBLADET

Publicerad: