Pekgul: "MP-ministern har en dold agenda"

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Nalin Pekgul.

Tidigare S-riksdagsledamoten Nalin Pekgul anklagar på DI Debatt bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) för att vara islamist med en "dold agenda".

– Utnämningen av Kaplan till minister är så chockerande att det inte är sant, säger hon till Aftonbladet.

Nalin Pekgul, sjuksköterska och tidigare S-riksdagsledamot som själv är muslim, tar i sin debattartikel på DI Debatt i dag upp att Kaplan uttalat att islamofobin i Europa är en av de viktigaste anledningarna till att ungdomar ansluter sig till terrororganisationen islamiska staten, IS. Hon kritiserar Kaplans föreslagna lösning på problemet: att ge mer pengar till moskéer för att motarbeta rekryteringen.

Pekgul kritiserar också bland annat att Kaplan i somras jämförde jihadister som åker till Syrien med svenskar som kämpade i finska vinterkriget – något han backat om efter kritik – och att han som ordöfrrande för organisationen Sveriges unga muslimer 2000-2002 bjudit in "hatpredikanter" som Riyadh ul Haq som stödjer väpnat jihad.

Jämför med Åkesson

"Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras", skriver hon och säger vidare:

"På grund av rädsla för att stämplas som islamofob vågar ingen ifrågasätta Mehmet Kaplan och hans dolda agenda".

Pekgul jämför hon det hon menar vara SD-ledaren Jimmie Åkessons ironiska vilja att inte kalla sig rasist med att Kaplan säger sig stå för människors lika värde.

Mehmet Kaplan är mycket förvånad över det Pekgul skriver:

– Jag tycker att det här är svepande påståenden. Jag har varit toppolitiker i många år och trodde inte att det här sättet att föra en diskussion fanns i Sverige. Att en politiker anklagar en annan för att ha en dold agenda är ledsamt.

Fridolin: "Konspirationsteorier"

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är upprörd över det Pekgul för fram.

– Det är anklagelser som ekar av historiens allra värsta anklagelser mot människor: att man inte blir bedömd för den man är och det man gör utan konspirationsteorier baserade på den tro man har, säger han till Aftonbladet.

Fridolin uppger att han egentligen inte vill kommentera en enskild debattartikel.

– Men enda sedan vi blev den regering med den första troende muslimen i regeringen har twitter och mejlboxar svämmat över av sådant som visat hur djupt islamofobin sitter i samhällsdebatten. Alla vi som trodde att Sverige var ett land där en troende muslim likväl som en troende kristen eller övertygad ateist har fått omvärdera. Just därför är jag tacksam för att Mehmet Kaplan vill axla den viktiga rollen som bostads- och stadsutvecklingsminister.

"Chockerande"

Nalin Pekgul säger till Aftonbladet:

– Utnämningen av Kaplan till minister är så chockerande att det inte är sant. Om Fridolin kallar det här för konspirationsteorier har han inte fattat någonting.

Vad tror du är Kaplans dolda agenda?

– Att flytta fram islamisternas positioner. Det är vad han verkat för hela tiden, och enligt mina källor inom MP är det han som hela tiden har stoppat partiets planer på att vilja ta bort religiösa friskolor. Han har drivit stenhårt för religiösa friskolor varje gång. Han vill inte att muslimer ska beblandas med andra.

Publicerad: