Rysslands dolda krigföring riktad även mot Sverige

Ställ frågan till Vladimir Putin om Ryssland är i krig och svaret kommer att bli nej.

Ryssland har inte förklarat krig mot någon, förnekar att man har soldater i Ukraina och att man kränkt andra länders luftrum.

Putins dolda krigföring är en ny typ av angrepp som riktas även mot Sverige.

När Ryssland tog över Krim i Ukraina skedde det i smyg med gröna små män i uniformer utan beteckningar.

Väldigt få skott avlossades och ändå lyckades Ryssland ändra på den världspolitiska ordning som rått i Europa sedan andra världskriget.

Nästa steg var att infiltrera östra Ukraina och bilda opinion för att bryta loss landsänden från övriga Ukraina. Till slut med våld.

När ukrainska armén var på väg att vinna slaget mot de ryssvänliga rebellerna grep Moskva in mer handgripligt. Trots att en rad bevis finns för att ryska soldater slåss i Ukraina förnekar Moskva bestämt all inblandning.

Moskva slåss med en kombination av mjuka och hårda maktmedel. Att sprida desinformation, som att konsekvent kalla regimen i Kiev för fascister och nazister, läcka avlyssnat material och använda cyberattacker är andra delar av den destabiliserande krigföringen. Liksom diffusa hot om kärnvapen och med vilken hastighet andra huvudstäder i Europa kan intas.

Ovänligt sinnad

För Moskva handlar det inte främst om att inta nytt territorium. Putins ambition i Ukraina är att påverka regimen i Kiev så att man inte går med i EU eller Nato. Han vill göra klart för framtida makthavare och för Nato/EU att Moskva betraktar Ukraina som del av Rysslands intressesfär. Att Ryssland inte vill bli inringat av en militärallians som man uppenbarligen betraktar som ovänligt sinnad.

Syftet med det allmänt mer aggressiva beteendet kring Östersjön är ungefär detsamma. Genom riktade operationer vill man påverka regeringarna i Norden och de baltiska staterna att inte ta steg som Ryssland ogillar.

Att kidnappa en estnisk polis inne på estniskt territorium och sedan ställa honom inför rätta i Moskva för att ha kränkt gränsen är en tydlig varning till regimen i Estland att inte förarga Ryssland. Utdelad utan att Kreml behöver ta risken att invadera landet.

I Sveriges och Finlands fall är det väldigt tydligt vad den ryska politiken går ut på.

Ogillar skarpt

I somras intervjuade jag den av Putin nyutnämnde ryske ambassadören i Stockholm, Viktor Tatarintsev. Jag frågade vad som skulle hända om Sverige blev medlem av Nato.

Tatarintsevs blev stram och allvarlig och svarade.

– Om det sker innebär det stora geostrategiska förändringar i Norden som skulle påverka hur Ryssland handlar. Genom att vara alliansfritt ger Sverige ett väsentligt bidrag till att upprätthålla status quo i Europa och Rysslands närområde. Något vi uppskattar.

Ryssland ogillar med andra ord skarpt att Sverige närmar sig Nato. Att Sverige på Natotoppmötet i början av september fick så kallat "guldkort" av Nato och strax dessförinnan skrev på ett värdlandsavtal som innebär att Nato-trupper får träna och kriga i Sverige på svensk inbjudan, går rakt mot ryska intressen.

Det är i det ljuset man kan se kränkningarna av svenskt luftrum, ryska plan som visar upp sin vapenbestyckning på nära håll för svenska signalplan och nu de eventuella ryska ubåtskränkningarna.

Cyberattacker

Finland har råkat ut för liknande behandling. Även de skrev nyss på ett värdlandsavtal med Nato.

Det är också i det ljuset man ska se andra ryska aktiviteter i Sverige, som stora uppköp av kartor och cyberattacker mot svenska myndigheter. De senare bekräftade av FRA utan att nämna Ryssland vid namn.

En invändning är att Rysslands skrämseltaktik borde få precis motsatt effekt. Om vi i Sverige och Finland blir tillräckligt rädda för den ryska björnen i öster så går vi med i Nato av just den anledningen.

Ryssarna har uppenbarligen en annan uppfattning om den psykologiska effekten av sin aggressivare framtoning. Putin har inte så mycket morot och tror mer på piskan.

Målet är att få beslutsfattarna i länderna som ligger runt Ryssland att ta hänsyn till ryska intressen när de fattar sina beslut.