Nyheter

Studentflaken kan förbjudas

Av: 

Gustaf Tronarp

I Borlänge ramlade en student av ett flak och blev överkörd.
I Borlänge ramlade en student av ett flak och blev överkörd.

NYHETER

Efter alla olyckor – nu kan Aftonbladet berätta att Rikspolisstyrelsen ska utreda ett förbud mot studentflaken.

– Man kommer att ta ställning till om vi ska ha kvar det här över huvud taget, säger Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Västra Götaland.

Det ska vara en av de allra lyckligaste dagarna i studenternas liv. Men årets firande har ett nattsvart facit. Under de senaste veckorna har tio ungdomar skadats i samband med studentfiranden.
Den senaste i raden av olyckor inträffade på torsdagen. Då försvann en ung man i vattnet vid Djurgården i Stockholm efter att en grupp studenter bestämt sig för att bada.

Polisens dykare larmades till platsen och hittade mannen, som fick föras till sjukhus. Hans liv gick dock inte att rädda.

”Är mycket allvarligt”

Flera av den senaste tidens olyckor har inträffat i Västra Götaland.

– Olycksantalet har ökat i år och det är mycket allvarligt. Det ska vara den finaste och roligaste dagen i de här ungdomarnas liv, men det kan sluta med tragedi, säger Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Västra Götaland.

En orsak till det stora antalet olyckor är att många studenter dricker mycket alkohol före och under färden på flaket, enligt Bengt Karlsson.

– Jag har varit i kontakt med kollegor i Stockholm och Skåne, och intrycket är att det dricks väldigt mycket här i väst, säger han.

Ändå vill Bengt Karlsson inte stoppa alkoholen på flaken.

– Vi vill inte stoppa firandet. Studenten är en dag som ska firas.

Ska utreda förbud

Men studentfirandet kan framöver få ske utan flakåkning. Under nästa vecka ska Rikspolisstyrelsen påbörja en utredning som kan leda fram till att flaken totalförbjuds.

– De kommer att inleda ett arbete som går ut på att hämta in statistik från de olika polismyndigheterna. Därefter kommer man ta ställning till om vi ska ha detta kvar över huvud taget, säger Bengt Karlsson.

Aftonbladet har varit i kontakt med Rikspolisstyrelsen, som i nuläget inte vill lämna några närmare detaljer kring vilka specifika åtgärder som kan bli aktuella. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: