Nyheter

Reinfeldt pressades om flyktingfrågan

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har lyft upp flyktingfrågan inför valet - och har fått kritik.

Men i SVT:s utfrågning slog han tillbaka mot alla anklagelser om att hans utspel handlar om taktik.

– Andra får välja cynism, jag väljer humanism. Jag hatar rasism och är beredd att göra allt jag kan för att bekämpa främlingsfientlighet, säger han.

I sitt sommartal i lördags tog Fredrik Reinfeldt upp att flyktingströmmarna till Sverige kommer att bli större än vad som planerats, något som Migrationsverket tidigare flaggat för. Han menade att det kommer påverka Sveriges finanser framöver.

– Vår bedömning är att den väldiga hänsynslöshet i en trasig värld vi ser i Europas absoluta närhet är så pass allvarligt att allt fler människor kommer att tvingas fly till Europa och Sverige, sa han.

Statsministern vädjade till svenska folket att öppna sina hjärtan de kommande åren - eftersom det den ökade flyktingströmmen till en början kan innebära påfrestningar. Frågan kom upp även i kväll när Reinfeldt frågades ut i SVT. Från oppositionen har utspelet kritiserats för att M-ledaren ställt välfärd mot kostnader för flyktingpolitik.

”Måste berätta vad jag vet”

Men Reinfeldt slog i kväll ifrån sig kritiken att han ägnade sig åt valtaktik.

– Jag väljer humanism, andra får välja cynism. Det kan vara en prövning initialt när många kommer hit, men det viktiga är att vi har klarat de utmaningarna förut. Sverige blir starkare som land, när befolkningar växer, säger han.

Han menade att det bästa är att lyfta fram kostanden och säga att Sverige är redo för utmaningen.

– Jag måste berätta öppet vad jag vill till svenska folket. Det är en av de största kostnadsförändringarna på kort sikt som vi sett i ett läge när vi vill bygga upp skyddsvallarna inför nästa kris. Vi har redan 11 000-12 000 nyanlända som väntar på bostäder och då har vi bostadsbrist i Sverige. Men Sverige blir starkare att stå öppet. Det är 250 000 fler som jobbar i dag än 2006. 180 000 av dem kommer från andra länder, säger han.

”Stå upp för öppenhet”

Efter Reinfeldts sommartal lade Sverigedemokraterna om sin valstrategi och partiledaren Jimmie Åkesson kallade statsministerns besked för en tidig julklapp. Men Reinfeldt säger att han inte förhåller sig till SD-ledaren.

– Vi måste stå upp för öppenhet även när det blåser. Det är en långsiktig investering är det kommer hit folk. SD är ett parti som lutar sig mot rasism och främlingsfientlighet. Jag hatar rasism och jag är beredd att göra allt jag kan för att bekämpa främlingsfientlighet.

Reinfeldt pressades även på frågan varför om taket i a-kassan som alla andra riksdagspartier förutom Moderaterna vill höja. Han svarade dock aldrig på varför taket inte kan höjas.

– Vi tycker det är bra med grundläggande regelverk och att det finns ett grundskydd.

När frågan kom varför arbetslösheten är högre i dag än när Alliansen tog över makten menade han att "arbetslöshet kan manipuleras och gömmas undan".

– Det som skett har att de som vill ha jobb är så oändligt många fler. Vi har historiskt höga tal som söker jobb. Vi har dessutom kommit upp i en högre sysselsättningsgrad än 2006, säger Reinfeldt.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: