Elva döda i attack i synagoga

avTT

Foto: Keith Srakocic/AP/TT
Chockade och förtvivlade människor omfamnar varandra nära den avspärrade synagogan i Pittsburgh där elva människor sköts ihjäl.
Foto: AFP/TT
Körkortsfotot av Robert Bowers som misstönks ha skjutit ihjäl elva personer i en synagoga.
Foto: Pam Panchak/Post-Gazette via AP/TT
En misstänkt gärningsman har överlämnat sig själv till polisen.
Foto: Pam Panchak/Post-Gazette via AP/TT
Poliser på plats bostadsområdet Squirrel Hill i Ptttsburgh i USA efter att en gärningsman öppnat eld i en synagoga och dödat flera människor.
Pittsburgh, USA.
Foto: Andrew Stein /AP/TT
Polis och medicinsk personal tar hand om offer och drabbade utanför synagogan där flera människor sköts ihjäl under lördagens gudstjänst.

En ensam gärningsman sköt ihjäl elva människor i en synagoga i USA innan han själv skottskadades i en eldstrid med polisen.

Skytten har tidigare gjort antisemitiska inlägg i sociala medier och polisen utreder massmordet i Pittsburgh i Pennsylvania som ett hatbrott.

Många människor var samlade i synagogan i Squirrell Hill, ett lugnt bostadsområde i östra Pittsburgh, för att fira sabbaten. Det pågick bland annat en namngivningsceremoni av ett litet barn när gärningsmannen anlände på lördagsförmiddagen lokal tid. Enligt den lokala CBS-kanalen KDKA :s uppgifter skrek mannen "Alla judar måste dö" och andra antisemitiska slagord när han klev in och började skjuta omkring sig.

Gärningsmannen är enligt polisen 46-årige Robert Bowers, bosatt i Pittsburgh. Han tros ha agerat ensam när han öppnade eld, beväpnad med ett gevär och tre pistoler.

USA:s justitieminister Jeff Sessions säger i ett uttalande att den skyldige kommer att åtalas för hatbrott och andra rubriceringar som kan leda till dödsstraff.

"Heroiska insatser"

Elva människor dödades, alla vuxna. Sex personer vårdas på sjukhus, utöver gärningsmannen, fyra av dem är poliser, berättar Pittsburghs säkerhetschef Wendell Hissrich vid en presskonferens.

Han beskriver Bowers tillstånd som "hyfsat".

Polisen hyllas för sin snabba och heroiska insats när de gick in i byggnaden och konfronterade gärningsmannen. Utan dem skulle antalet offer vara större, poängterar polischefen Scott Schubert.

– Det är en fruktansvärd brottsplats, en av de värsta jag har sett och jag har varit med vid flygplanskrascher, sade Wendell Hissrich några timmar tidigare.

"Jag går in"

I ett inlägg i sociala medier tidigare under lördagen ska Bowers ha skrivit : "HIAS vill ta hit inkräktare som mördar vårt folk. Jag kan inte stå passiv och se mitt folk slaktas. Åt helvete med vad ni tycker. Jag går in", rapporterar flera medier.

HIAS är en organisation som bland annat hjälper judiska flyktingar att ta sig till USA.

Tre judiska församlingar huserar i synagogan och under lördagen var ett stort antal sabbatsfirare på plats. Polisen fick larmsamtal inifrån byggnaden från personer som har tagit skydd.

Squirrell Hill är ett område som har, och som traditionellt har haft, en stor judisk befolkning.

En församlingsmedlem säger till CNN att det är en väldigt sammansvetsad grupp människor som samlas i synagogan.

– Alla är upprivna och ledsna. Det är hemskt, det är bara hemskt, säger han.

Trump: Beväpnade vakter

Säkerheten har skärpts vid judiska samlingslokaler över hela USA, rapporterar ABC.

Det är en "hemsk, hemsk" sak som har hänt i Pittsburgh, kommenterade USA:s president Donald Trump dådet. Något måste göras åt det hat som florerar i USA, fortsatte han vid en pressträff efter dådet.

Trump fick också frågor om de amerikanska vapenlagarna men svarade att dessa har väldigt lite att göra med det aktuella dådet.

– Om det hade funnits beväpnade vakter inne i synagogan så hade resultatet blivit ett annat, säger han.

Donald Trump tillade också att han anser att USA bör skärpa lagarna vad gäller dödsstraff för brott av detta slag.

Rättad: I en tidigare version hänvisades den misstänkte gärningsmannens inlägg till fel sociala medier-tjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA