Fridolin slutar som MP-språkrör

avTT

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Gustav Fridolin. Arkivbild.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ställer inte upp för omval vid kongressen i maj 2019, skriver han på Aftonbladet Debatt.

"Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen", skriver han.

Enligt partiets regler får ett språkrör sitta på partiuppdrag i högst nio år i följd. Gustav Fridolin tillträdde som språkrör 2011 och skulle kunna sitta till 2020, men väljer alltså att lämna dessförinnan.

"I maj kommer jag lämna över till ett nytt språkrör. Det meddelade jag Miljöpartiets valberedning redan i vintras", skriver han.

"Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit Miljöpartiet in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna. Det har inte alltid varit enkelt. Det hade varit lättare att ge upp. Jag vet en del som hade blivit glada då".

Miljöpartiets båda språkrör brukar hamna långt ner i listorna över allmänhetens förtroende för partiledarna. I Kantar Sifos mätning i början av september fick Gustav Fridolin 24 procent och språkrörskollegan Isabella Lövin 20 procent, lägst av alla.