Kina anklagar BBC för "fake news"

TT-AFP

Publicerad 2021-07-29

Utländska journalister som bevakar översvämningar i Kina hotas. På bilden från översvämningarna i Zhengzhou förra veckan.

Kinas regering anklagar brittiska BBC för att sprida ”fake news”, eller desinformation, om översvämningar i provinsen Henan. Talespersonen Zhao Lijian på kinesiska utrikesdepartementet kallar BBC för ”fake news tv-bolag” och menar att man har ”attackerat och baktalat Kina på ett sätt som inte är i enlighet med journalistiska principer”.

Kommunistpartiets ungdomsförbund lade tidigare i veckan ut en uppmaning online om att hålla koll på BBC:s reportrars resrutter i provinsen som drabbats av översvämningar – eller inte drabbats, enligt Kina.

Ett års regnmängd föll över staden Zhengzhou under tre dagar. 14 människor har hittills hittats döda och 500 fastnade när tunnelbanesystemet översvämmades under rusningstid.

Utländska journalister som bevakat översvämningarna har vittnat om ökad fientlighet mot att de sprider en ”negativ bild” av Kina. Även AFP:s egna reportrar omringades av boende i Zhenghou och tvingades radera bilder på en översvämmad tunnel.