Nära 200 döda efter bombdåd i Mogadishu

NYHETER

Antalet döda efter gårdagens bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit till nära 200. Presidenten har utlyst landssorg efter attackerna, som hör till de dödligaste på många år.

Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT
Överlevande och ögonvittnen inspekterar förödelsen efter ett av gårdagens bombdåd i Mogadishu.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter bombdåden, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger premiärminister Hassan Ali Khaire.

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

Dödssiffran steg under morgonen dramatiskt, från rapporter om ett 20-tal döda till 85, vilket gör bombdåden till några av de dödligaste de senaste tio åren.

Ytterligare tiotals människor vårdas med skador efter explosionerna, som inträffade med ett par timmars mellanrum i olika delar av staden, uppger sjukhus- och säkerhetskällor.

President Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg och sällade sig till de tusentals människor som bidrog genom att donera blod.

Det första bombdådet inträffade i hjärtat av Mogadishu, när en lastbil med sprängmedel exploderade i en korsning nära ett hotell, som i stort sett totalförstördes. Ögonvittnen, liksom informationsministern Omar, beskriver explosionen som den kraftigaste i huvudstaden någonsin. Två timmar senare inträffade även en explosion i stadsdelen Medina.