Pojkstreck gick snett – tonåringar åtalas för dråp

NYHETER

Ken White var på väg hem till sin familj när en sten plötsligt träffade vindrutan på hans bil – och krossade hans huvud.

Nu åtalas fem tonåringar i delstaten Michigan, USA, för dråp – och riskerar livstids fängelse, rapporterar New York Times.

1 av 3 | Foto: TT
Tonåringarna Trevor Gray, Alexzander Miller, Mikadyn Payne och Kyle Anger står åtalade för dråp – efter att ha kastat en sten på motorvägen som dödade en förbipasserande bilist.

– Jag förstår inte hur någon ens kan komma på tanken att göra något sånt här, säger Alicia Waskoski, syster till 32-årige Ken White som förra veckan dödades på motorvägen av en fallande sten.

Flerbarnspappan var på väg hem från jobbet när stenen plötsligt träffade vindrutan på hans bil – och krossade hans huvud.

Nu har fem tonåringar från delstaten Michigan i USA häktats för att ha kastat den drygt 2,5 kilo tunga stenen från en bro som löpte över motorvägen Interstate 75 där White körde i full fart.

Pojkarna själva menar att det var ett pojkstreck som gick snett – men sheriff Robert Pickell är av en helt annan åsikt.

– Det här är inget spratt, utan det är dråp, sa han under en presskonferens.

Åklagaren: ”Hänsynslöst”

Åklagaren David Leyton kallar pojkstrecket för ”uppsåtligt och hänsynslöst”.

– När man kastar en så pass stor sten ner mot ett fordon som kör i över 100 km/h, så måste man rimligtvis förstå att man utsätter folk för livsfara, säger han till CNN.

Åklagaren har yrkat på att de fem tonåringarna, som är mellan 15 och 17 år, åtalas som vuxna. Därmed riskerar pojkarna livstids fängelse.

Kastade minst 20 stenar – och ett bildäck

Polisens utredning visar att tonåringarna stått på två olika broar och kastat åtminstone 20 tunga stenar, ett bildäck och en kolv ner mot bilisterna på motorvägen. Ett flertal bilar skadades, men inga ytterligare personer ska ha kommit till skada eller dödats.

De unga männen avslutade sedan kvällen med middag på McDonalds.

Nu riktar sheriff Robert Pickell ett varningens ord till alla ungdomar där ute:

– Ett enda dåligt beslut kan leda till att du tillbringar resten av ditt liv i fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Michigan