Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Minst nio i Trumps krets hade Rysslandskontakter

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Minst nio personer i Donald Trumps krets hade kontakter med personer i Ryssland under valkampanjen, visar dokument som Washington Post har tagit del av.

De är alla intressanta för den särskilde åklagaren Robert Muellers FBI-utredning, trots att presidenten avfärdat de hittills namngivna personerna som obetydliga.

I förra veckan avslöjades det att Trumps förre utrikespolitiska rådgivare George Papadopoulos hade erkänt att han ljugit för FBI om att han försökte ordna möten mellan Trumps valkampanj och Moskva.

Samtidigt åtalades också Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, och Manaforts affärskompanjon Rick Gates, på flera punkter för sina olagliga kontakter med Ryssland och ryskstödda politiker.

Trump har kallat Papadopolous, och även andra rådgivare som kopplas ihop med Ryssland, Carter Page och J.D. Gordon, för obetydliga medarbetare, trots att det sedan länge tillbaka finns bevis för att de befunnit sig i presidentens krets under valkampanjen.

Misslyckad Moskvaaffär

Tidningen Washington Post har nu tagit del av dokument som släppts i samband med Papadopoulos erkännande där det framkommer att minst nio personer i Trumps krets haft ryska kontakter i samband med valkampanjen eller under perioden efter att Trump valts till president.

Dessutom visar dokumenten att den särskilde åklagaren Robert Mueller tycks ha intresserat sig för Trumps egna affärer, framförallt har han begärt ut noteringar kring det misslyckade försöket att köpa en Trumpmärkt skyskrapa i Moskva 2015.

Utmaningen för den särskilde åklagaren Mueller blir att pussla ihop om alla de olika personerna och deras Rysslandskontakter hänger ihop och i så fall kan ha utgjort olagliga möjligheter för Ryssland att infiltrera Trumps valkampanj. Enskilda hemliga överenskommelser må ses som omoraliska, men måste inte ha varit olagliga, konstaterar tidningen.

Men experter som tidningen pratat med menar att det är på detta vis som Ryssland jobbar, genom att rikta in sig på svaga punkter och personer på lägre nivå för att nå fram till huvudpersonen, Donald Trump.

”Få i antalet”

Förutom de tidigare nämna Trumpmedarbetarna ska Michael Cohen, advokat för Trumps familjeföretag Trump Organizations vara intressant i utredningen, framförallt vad gäller de misslyckade affärerna i Moskva 2015.

Även mötet som Trumps son Donald Trump Jr och svärsonen Jared Kushner hade med en rysk advokat i Trumpbyggnaden i New York under valrörelsen om uppgifter kring Hillary Clinton är intressanta för FBI-utredningen. Så även det möte som Kushner hade i december med den förre ryska ambassadören Sergej Kisljak om hemliga kommunikationskanaler mellan Trumps övergångsteam och Kreml.

Andra intressanta personer i utredningen är Trumps sparkade nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, och justitieministern Jeff Sessions, som även de träffat Kisljak.

Vita huset-advokaten Ty Cobb säger till tidningen att presidenten aldrig varit i maskopi med någon i Ryssland, eller någon annan för den delen, som presidentkandidat.

– Jag tror att det amerikanska folket helt kan förstå att detta är isolerade, helt icke-sammanhängande tillfällen, ganska få i antalet för att vara en presidentkampanj, säger han.

I går avslöjades också att USA:s handelsminister Wilbur Ross har gjort affärer med både Vladimir Putins svärson och oligarker kopplade till USA:s handelssanktioner.

Avslöjandet var en del av den stora läckan ”Paradise papers”.

Ross försvarade i dag sina affärskontakter med Ryssland i intervjuer med BBC och Bloomberg.

– Jag tycker media har gjort det här till en mycket stötte sak än vad det är, sa han till BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps kopplingar till Ryssland, vad handlar det om? Det här!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Donald Trump

Robert Mueller

Ryssland

FBI

Donald Trump Jr

George Papadopoulos