Älgen gick till attack – då räddade hunden Yup Emelies liv

NYHETER

När Emelie Lund, 40, mötte den argsinta älgen trodde hon att hon skulle dö.

Då dök hennes hund Yup upp – från ingenstans.

– Han räddade mitt liv, säger hon till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Emelie kramar om livräddaren Yup.

Det var i fredags kväll som Emelie Lund, 40, var ute och cyklade med sina fem hundar, fyra bordercollies och en papillon, när hon var med om skräckupplevelsen på gården i Kristvallabrunn i Nybro kommun, något Barometern också berättat om.

– Plötsligt dyker en stor älg upp i en kurva. Jag tvärnitar med cykeln och den vänder sig om och tittar på mig. Sedan tar den ett stort skutt.

Det är mörkt ute så Emelie tror att älgen inte ser henne.

– Jag räcker upp båda händerna i luften, skriker och gör mig så stor som möjligt. I efterhand har jag googlat och det är förstås det sista man ska göra.

”Ser hur den sänker huvudet”

Sedan händer det otäcka.

– Jag hör ett ljud som jag aldrig hört förut. Ett mullrande. En brölande morrning. Sedan ser jag hur den sjunker ihop, sänker huvudet, lägger öronen bakåt och tar ett riktigt bocksprång.

Emelie vänder på cykeln och försöker trampa därifrån.

Samtidigt tänker hon hemska tankar.

– Jag funderar på hur jävla ont det kommer göra att bli trampad av älgens tallriksstora klövar. Och vilket enormt kraftpaket en arg älg är.

Hunden räddare i nöden

Snabbt inser hon att hon inte har en chans att trampa ifrån älgen. Den är för snabb.

– Då ser jag hur benet flyger förbi mitt ansikte på min vänstra sida och missar mig med bara fem eller tio centimeter. Sedan tar den ett nytt anfall och huvudet dyker upp precis vid min axel. Om den bara vickar på sig lite så smäller den ner mig.

Emelie försöker ta skydd bakom en stenmur när hjälten Yup kommer till undsättning.

– Då ser jag hur min hund från ingenstans kommer och hugger älgen i mulen. Och hur älgen snubblar till, backar bakåt och kommer av sig. Där hänger hunden kvar och dinglar i mulen.

”Tror att den hade stampat ihjäl mig”

Händelsen har satt djupa spår i Emelie.

– Efteråt var jag chockad, skräckslagen och tänkte att jag aldrig skulle våga gå utomhus igen. Det är det läskigaste jag varit med om. Jag har alltid hört att älgarna är räddare för oss än vad vi är för älgarna, men i det här fallet är det inte sant.

Hon hyllar sin älskade vovve efter insatsen.

– Han räddade mitt liv. Hade han inte distraherat älgen i det läget så hade älgen trampat på mig. Jag tror inte den hade nöjt sig med att bara trampa till en gång, eftersom den var så aggressiv. Jag tror att den hade stampat ihjäl mig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar